Creat:

Actualitzat:

Recordo amb molta nostàlgia alguna conversa que havia mantingut, durant la meva joventut, amb els meus padrins. Molts d’ells no eren gaire xerraires, però quan decidien iniciar una conversa sabies que t’aportarien una màxima de vida.

Malgrat les adversitats que ells havien viscut sempre acabaven dient el mateix: “La vida abans aquí era molt dura, però com que les fronteres amb els nostres països veïns estaven obertes anàvem fent.” I afegien: “Vosaltres, els que sou joves, procureu que França i Espanya no us tanquin mai les fronteres, perquè quan això passa aquí es pateix moltíssim.”

He de reconèixer que quan em feien aquesta advertència pensava que la meva generació no tornaria a viure restriccions com a les que s’estaven referint. Doncs estava ben equivocat! La pandèmia provocada per la Covid-19 que estem vivint des de fa un any ens ha tornat a aïllar del món. Aquesta vegada, però, per motius sanitaris i no per causes bèl·liques.

Els nostres historiadors segur que explicarien millor que jo que, durant aquest període negre de la història dels països del nostre entorn, comprès entre el 1936 i el 1945, hi havia moments poc aconsellables per travessar les fronteres i sortir de les nostres Valls. Aquestes qüestions o la neutralitat que vam reivindicar durant tots aquells anys van ser possible gràcies al fet que el nostre Estat era un Gran Petit País que, per les seves dimensions, no interessava a aquelles faccions obsessionades en l’ocupació de territoris estrangers.

En l’actualitat, casa nostra continua sent un Gran Petit País al mig del Pirineu i, sortosament, els conflictes armats arreu d’Europa i els règims totalitaris ja no tenen raó de ser. Quan acabi la pandèmia, en un futur que esperem que sigui proper, tornarà la normalització de la circulació amb els països de l’entorn.

Hem viscut en aquestes Valls diferents crisis de mobilitat i és una llàstima admetre que, en la darrera, els règims anomenats democràtics i suposadament progressistes ens hagin tingut tan poc en compte a l’hora d’imposar certes restriccions que han afectat la nostra frontera.

* Jordi Areny, Conseller de comú de la Massana

tracking