Creat:

Actualitzat:

Avui se celebra el Dia Internacional de les Dones; una celebració submergida enmig de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta epidèmia ha posat en relleu la facilitat amb què s’han esquinçat les costures del nostre sistema social i econòmic. Un sistema que ha estat debilitat els darrers anys per les desregulacions de les polítiques neoliberals, així com per la globalització d’un sistema productiu insolidari. Però, a més a més, també ha fet aflorar les greus discriminacions que encara afecten les dones.

Segons les dades recollides l’any passat, durant el confinament domiciliari estricte, el 60% de les dones es van ocupar total o parcialment de les tasques domèstiques; endemés, van ser les dones les que varen estar presents majoritàriament, i de forma permanent, en les feines de primera línia: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic. Feines que ara ha quedat palès que són essencials, i molt mal retribuïdes.

No sembla, doncs, que els hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps pel que fa a la corresponsabilitat hagin estat modificats pel confinament, tot i que l’increment de la convivència d’homes i dones a les llars ho hauria d’haver facilitat.

Poc ha canviat, doncs, del que ja era habitual. Netejar i tenir cura de la llar, de les persones dependents, dels infants o de la gent gran han continuat sent, majoritàriament, feina de les dones. Això els impedeix accedir a un treball remunerat, a desenvolupar una carrera professional i, evidentment, a gaudir d’un temps de lleure restaurador. Aquest no ha estat el cas pels homes no cooperadors, que, tot i estar en situació d’atur sobrevingut, han disposat ociosament de més temps lliure que les dones.

Cal insistir perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en els avenços socials assolits. Aquest any, i els que vindran, cal denunciar aquesta realitat per avançar en una cultura de pacte per a una corresponsabilitat efectiva.

Per això, hem d’avançar de manera conjunta cap a la igualtat efectiva de dones i homes amb equitat.

tracking