x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Personatges (VII)

Actualitzada 19/02/2021 a les 21:44
    Alfred Arola
En menys d’un any ens han deixat dues persones que m’evoquen aquelles figures del renaixement, autèntiques mecenes que es van caracteritzar per dedicar-se en cos i ànima al foment de les arts i la literatura.

Helena Cambó va ser filla única del polític Francesc Cambó i va dedicar la seva vida a impulsar tant la literatura, a través de la Fundació Bernat Metge, dedicada a la traducció al català dels clàssics grecollatins, com a patrocinar iniciatives culturals i de mecenatge basades en la magnífica col·lecció d’art del seu progenitor. Complint la voluntat familiar, va fer donació a la ciutat de Barcelona de les més de 50 pintures del renaixement que conformen el Llegat Cambó i que actualment s’exposen en el Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Caterina Guerrero va complementar la llicenciatura en farmàcia amb la seva autèntica vocació, que era la literatura. Autora de diversos llibres d’assaig i poesia, va reivindicar sempre els valors nacionals andorrans, com s’acredita en el seu magnífic llibre Perfils andorrans del segle XX, veritable mirall de la societat de les Valls, escrita en una admirable prosa poètica. La seva sensibilitat artística la va dur a viatjar per tot Europa per copsar l’art de vivre del vell continent.

Ambdues van actuar sempre amb discreció, renuents a les manifestacions públiques, però mantenint alhora fortes conviccions amb l’afany de preservar el llegat que van rebre. Ara més que mai, quan tot trontolla, és moment de reivindicar els personatges que dediquen gran part de la seva vida a difondre els valors culturals de la nostra civilització. Sens dubte, podríem afirmar que han estat dones al servei de la il·lustració de la ciutadania i, per tant, mai els podrem agrair prou la seva contribució a reivindicar el que la cultura significa per al progrés de la societat. Amb elles, una vegada més, les arts i la literatura es van conjurar per ajudar a apaivagar el dolor del món.
Etiquetes
  • #1 Àngels Codina
    (22/02/21 20:14)

    Agraeixo a l'autor aquest artícle. No vaig tenir el gust de coneixer Helena Cambó, però si vaig ser honorada amb l'amistat de Caterina Guerrero i Ubach. I vaig fruir amb la lectura de les seves obres i de la delicada sensibilitat de la seva poesia i prosa poètica. Vull destacar el valor historic de Casa Margarit, on fa el recull d'Usos i Costums d'Andorra, amb el fil conductor de la vida de Josep Font Fijat (El Margarit de Sornás). Des d'aqui demano a Cultura que dediqui temps a tornar a la llum aquest testimoni de la nostra història. Se que hi havien moltes hores de filmació del seu fill Gaspar Saludes Guerrero, i crec que seria un document preciós a rescatar. Sovint es demana/ concedeixen ajuts per gent forania o films estrangers, i potser no es valora prou o es desconeix , les peces mestres i genuines que tenim! Aquesta obra dona per a molt!

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts