Creat:

Actualitzat:

Per opinar cal estar informat. I per estar informat cal poder tenir accés a la informació. Però el comú d’Escaldes-Engordany no ha seguit exactament aquesta premissa en el debat i aprovació del pressupost per a l’exercici 2021 que va tenir lloc dilluns de la setmana passada en consell de comú. Únicament va informar de les grans xifres dels comptes, com el fet que la despesa ascendeix als 34,2 milions d’euros, convertint-se en la més alta de la història de la corporació. Poca cosa més es va dir i van poder conèixer els periodistes. I les dades sobre els ingressos? Sobre l’endeutament? Sobre com es pagarà tot?

Les escaldenques i els escaldencs mereixen tenir tota la informació sobre com es gasta el comú els diners públics, i poder així valorar si aquest és el pressupost que tocava o no en la situació actual. Potser hi estaran a favor, potser en contra, però ara mateix no poden opinar.

En el cas dels consellers demòcrates, que per la nostra posició a la minoria sí que hem tingut accés als comptes, considerem que no, que aquest no és el pressupost que tocava per a Escaldes-Engordany aquest 2021.

Per què no? Per exemple, perquè incrementa en un milió d’euros –més d’un 9%–, la partida de personal. Perquè planteja inversions, com la reforma de casa comuna, que no contribueixen a reactivar l’economia de la parròquia, aspecte tan necessari en els temps que corren. En canvi, dilata en el temps inversions que ara sí que toquen, com la reforma per millorar la llar de jubilats. O destina grans sumes a projectes que requereixen un debat més reflexiu i a futur, com és un edifici multifuncional que encara no té funció.

I tot això en un document amb errors, de càlcul i de redacció. La majoria els va reconèixer, és cert, i justificar perquè encara no disposa d’un cap de Finances. Potser per aquest motiu no van facilitar el pressupost als periodistes. Però potser, després d’un any, i per deferència als escaldencs i escaldenques, ja toca tornar a recuperar aquest càr­rec. I presentar uns comptes que sí que toquin.

*Jordi Vilanova

Conseller de comú d'Escaldes-Engordany

tracking