Creat:

Actualitzat:

En les darreres setmanes, el trasllat de residència que alguns dels emprenedors digitals més populars han realitzat cap a Andorra ha desfermat un debat a l’estat Espanyol que ha acabat amb la proposta al Congrés de tornar a incloure Andorra a la llista de paradisos fiscals de l’estat veí.

Però què és paradís fiscal? Segons l’OCDE, un paradís fiscal compleix alguna de les quatre següents característiques:

El país no té impostos, hi ha una manca de transparència, no es permet l’intercanvi d’informació fiscal i es permet que els no residents es beneficiïn de rebaixes impositives quan no realitzin l’activitat al país.

En els darrers deu anys, Andorra ha desplegat un sistema tributari que ha estat homologat pels seus països veïns al considerar-lo equivalent. I han reconegut aquest fet al signar-hi vuit convenis de no-doble imposició (incloent-hi la mateixa Espanya, França i Portugal entre d’altres). En el mateix període de temps, també s’han signat 24 acords bilaterals d’intercanvi d’informació fiscal i també l’acord d’intercanvi automàtic d’informació per deixar sense efecte el secret bancari en aquest àmbit.

Aquests esforços van portar Andorra a sortir de les llistes de paradisos fiscals tant de l’OCDE, d’Espanya, França i Portugal.

Així doncs, Andorra és un paradís fiscal? No. Andorra, igual que Irlanda, Portugal, Bèlgica, Xipre, Hongria, Luxemburg, Malta i Holanda, no és un paradís fiscal, és un país amb un règim fiscal homologat que competeix fiscalment dins els marcs establerts per l’OCDE i acceptat pels països que en formen part.

Dit això, des d’Andorra no hem de cometre els erros del passat i hem de saber que la realitat és canviant i no estàtica, i s’haurà de seguir treballant, innovant i evolucionant per promoure una oferta global que atregui empresaris de tots els sectors i que alhora ens permeti, amb respecte, continuar trobant el nostre encaix a l’Europa del futur.

*Vladimir Fernández Armengol, Soci Crowe

tracking