Creat:

Actualitzat:

La tècnica avança a passos de gegant i amb ella el tractament constant de dades dels ciutadans que hem passat a estar permanentment connectats a internet. Queda molt lluny quan el que més ens preocupava de l’exposició a la xarxa era que la IP del nostre ordinador mantingués el seu anonimat. Aquest era el context en el qual es va aprovar la primera Llei de protecció de dades del país, el desembre del 2003. És evident que aquesta norma requeria una modernització que dijous passat va iniciar el tràmit parlamentari.

Després de disset anys d’ençà de la seva aprovació, es fa més que evident com hem canviat pel que fa a la gestió i publicació de les nostres pròpies dades. Perquè el lector es faci una idea, fa disset anys no existia WhatsApp, una aplicació essencial en la comunicació actual. Tampoc existia Twitter, el principal mur de notícies que ja ens ha acostumat a la immediatesa. Per enllestir la comparació, tot just fa disset anys, un desconegut Mark Zuckerberg estava creant el seu perfil en un nou projecte anomenat Facebook.

Gairebé dues dècades després les dades s’han convertit en un actiu valuós. És per això que la nova llei actualitzarà la normativa relativa al tractament que, tant persones o entitats privades com l’administració pública andorrana, duen a terme de les dades de caràcter personal. De la mateixa forma, la nova regulació anirà alineada amb el nou reglament europeu de protecció de dades, salvaguardant oportunitats d’obertura del Principat d’Andorra derivades de la seva posició política estratègica dins d’Europa.

Amb la simplificació de l’administració que Liberals defensava en el seu programa electoral i que està duent a terme actualment des del Govern, l’intercanvi de dades entre l’usuari i l’administració tindrà totes les garanties de protecció modernes. El futur del país passa per tenir una normativa forta que asseguri aquesta protecció i la nova llei ho aportarà.

*Marc Magallón, president suplent del grup liberal

tracking