Creat:

Actualitzat:

Temps era temps que els artistes, els esportistes i altres istes eren les persones que canviaven de residència per tal de pagar menys impostos. Alguns triaven Andorra, altres se n’anaven a Mònaco i uns tercers deixaven les seves estimades illes (Vamos Rafa!) per anar a tributar a altres indrets d’Espa­nya (però del dúmping fiscal de les comunitats autònomes espanyoles se’n pot parlar un altre dia). No obstant això, coses del bellugar de les busques del rellotge i del pas del temps, avui en dia sembla que a ningú li preocupa on tributen aquests grans esportistes, o les grans fortunes que més enllà d’embolcallar-se amb les banderes quan és necessari, els impostos els paguen on més els convé.

Avui en dia, el gran problema que té Espanya, el seu sistema fiscal i l’estat del benestar és que una desena de youtubers hagin traslladat la seva residència a Andorra... doncs miri, no! Un estat com l’espanyol, que presumeix de marca arreu, no pot o no hauria de trontollar perquè un grapat de joves que entre tots deuen generar prop de 30 milions d’euros (el salari d’algun futbolista d’elit) decideixin anar a viure fora del país. Tal vegada aquesta sigui l’enèsima cortina de fum d’una mala gestió econòmica perpetuada en el temps i sense una visió de futur més enllà de quan seran les properes eleccions, ja siguin locals, nacionals, autonòmiques o europees.

Al cap i a la fi, cada estat ha de tirar endavant, dins els marcs legals internacionals, amb les armes de què disposa. Si ets una potència industrial, doncs fabrica, si ets un paradís enmig de l’oceà, doncs gaudeix del turisme d’alt estànding que et pot arribar... i si ets un estat que té la capacitat de mantenir-se tot i tenir un sistema fiscal que carrega poc, que té una bona xarxa de telecomunicacions (entre les millors del món) i el suficient atractiu com a país per poder atraure talent forà i que es quedi a viure i tributar aquí, per què Andorra hi hauria de renunciar? No té cap sentit. Com tampoc en té que, mentre s’aixeca la bandera dels youtubers fugats, ningú es pregunti per la fuga de talents, en tots els camps, o per què Espanya té treballadors repartits per establiments de mig Europa... Però, si de cas, en parlem un altre dia.

tracking