Creat:

Actualitzat:

Literatura deriva del llatí littera, lletra, la matèria primera del litterator, que eren els lletrats que ensenyaven lectoescriptura i gramàtica. Amb el temps, litterator va incloure en el seu significat a aquells que convertien la paraula en art, els escriptors, capaços d'omplir biblioteques amb combinacions infinites de només 26 lletres per satisfer la necessitat humana que ens expliquin històries.

La literatura, que és generosa, en un acte de reciprocitat amb la paraula ens ha cedit expressions. Fa uns dies, per exemple, La Vanguardia recollia l'amenaça de la revista Forbes de posar en dubte la credibilitat de les empreses que contractessin «mentiders professionals» amb el titular «Treballar per a Trump es converteix en una lletra escarlata en el currículum». La novel·la La lletra escarlata narra les vicissituds d’una dona condemnada a dur cosida a la roba la lletra A d'adúltera per quedar-se embarassada fora del matrimoni. Penjat el capell, els assessors de Trump ara poden optar pel gaslighting, llum de gas, una estratègia recurrent en política que consisteix a manipular l’interlocutor amb l’objectiu que acabi qüestionant-se si les coses han passat com les recorda. Aquesta forma de manipulació psicològica era la que executava el protagonista de l'obra de teatre Gaslight per fer parar boja la seva dona.

Amb tot, ara que Trump a més d'expresident també serà exparella, pot provar sort amb el gatsbying, de la novel·la El Gran Gatsby, que descriu la tècnica de seducció que utilitza les històries d’Instagram per captar l’atenció d’algú. El Gatsbying equipara les extravagants festes que el misteriós milionari feia per impressionar la jove Daisy Fay amb les stories perquè l’objectiu és cridar l’atenció d’algú sense dirigir-s’hi directament. Avui, segur que Gatsby utilitzaria aquesta xarxa social esperant que Daisy reaccionés amb cares contentes, cors i aplaudiments. A veure com li va a Trump!

tracking