Creat:

Actualitzat:

Em ve a la memòria la pel·lícula d’animació Soul (2020), que un amic em va recomanar. Precisament m’hi fan pensar les lectures de la Paraula de Déu d’aquest diumenge. Sense cap intenció de fer un spoiler voldria subratllar un dels missatges que ens vol transmetre: aprofitar i gaudir de cada instant de la vida, per senzill que sigui. No és l’argument principal de la pel·lícula però tracta el pas del temps i les oportunitats de la vida que certament també apareixen en les lectures de la nostra celebració dominical.

Els tres textos d’avui tenen el temps com a denominador comú. Jonàs, en nom de Déu, anuncia als habitants de Nínive la destrucció de la ciutat al cap de quaranta dies tot esperant la seva conversió. Sant Pau recomanava que “no podem deixar perdre l’oportunitat present” (1 Co 7, 29). Jesús comença la seva predicació afirmant que “ha arribat l’hora i el Regne de Déu és a prop” (Mc 1, 15). L’evangelista ens diu que Simó i Andreu “immediatament abandonaren les xarxes i se n’anaren amb ell” (Mc 1, 18). I amb aquesta mateixa rapidesa respongueren altres dos germans, Jaume i Joan.

Si el temps al qual fan referència totes aquestes expressions fos únicament el temps cronològic, és a dir, el temps que podem mesurar amb els nostres aparells, acabaria essent una dada més per a descriure l’escena. Però si aquest temps es llegeix com una oportunitat única que cal aprofitar, això ens convida també a pensar amb el nostre temps.

Tant els ninivites com els deixebles de Jesús foren conscients del moment oportú i l’aprofitaren: es convertiren, seguiren el Senyor.

Així, quan ara rellegim aquests textos no pensem tant en el nombre de dies que els habitants de Nínive van tenir de marge per a convertir-se sinó en l’oportunitat aprofitada. Ni tampoc és molt important si els deixebles van tardar molts dies o no a seguir-lo sinó el fet que respongueren amb decisió a la seva crida.

Tot just nosaltres comencem a llegir l’evangeli de Marc en les nostres celebracions i iniciem, com a deixebles, també el nostre camí amb el Senyor. Des del principi ens convida a convertir-nos i a creure en el seu Evangeli. Amb els deixebles volem respondre personalment amb una disponibilitat total i seguir-lo amb els nostres germans i germanes, en comunitat.

tracking