x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Vacunació i economia

La vacunació ràpida facilitarà la millora econòmica
Actualitzada 11/01/2021 a les 06:32
Després d’un any 2020 en el qual tot el món ha patit l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 en la salut de milers de persones, ja comencen a arribar les primeres dosis de les vacunes contra la malaltia.

No obstant això, la quantitat de les vacunes que arriben i el ritme al qual aquestes es dispensen en els països veïns fa pensar que la convivència entre vacunats i no vacunats durarà molt temps.
Inclús a un ritme d’immunització ràpid i eficaç (que no és el que es segueix en l’actualitat), passaran molts mesos en què viurem com si encara no hi hagués vacuna, ja que la protecció individual s’assoleix molt ràpid (1 mes) però per assolir la protecció col·lectiva és necessari que molts individus es vacunin i això, als països del nostre entorn, els portarà molt temps, ja que Espanya té una població d’uns 47 milions d’habitants i França d’uns 67.


En l’àmbit laboral això tindrà conseqüències, ja que gran part de les limitacions i protocols duraran molts mesos o fins i tot anys, i haurem de seguir recorrent al teletreball, tot i que en molts casos aquest o altres models híbrids han vingut per quedar-se.

A nivell macroeconòmic, això implica que seguirem vivint amb restriccions a la mobilitat dels nostres veïns amb els impactes que això té en l’economia del nostre país.

No obstant això, Andorra, al tenir població de només 77 milers d’habitants, podria fer una campanya de vacunació ràpida i eficaç i assolir una immunitat col·lectiva en poc temps, sempre que des del govern aconseguissin les dosis necessàries per vacunar tot el país, una tasca gens fàcil en un moment en què la demanada de vacunes supera àmpliament l’oferta.

No obstant això, en cas d’aconseguir-se, Andorra podria presentar un expedient d’immunitat col·lectiva als nostres països veïns, que hauria de facilitar la recuperació econòmica del sector turístic i, de retruc, de la resta de l’economia andorrana.

* Vladimir Fernández, Soci Crowe
  • #6 Joanet23
    (11/01/21 12:49)

    Molt bé l'article....Peró ON SON les vacunes pactades amb Espanya (per variar) i algunes amb França???
    Som l'UNIC pais d'Europa Occidental en termes de vacunació, de fet ni UNA!!!
    Bon exemple el d'Israël, en quan a Govern i la seva passivitat, i inneficacia comença a fer olor d' INENPCIA.

    On son les vacunes Ministre Martinez i QUAN es comença a vacunar???

    Respondre
  • #5 Tim
    (11/01/21 12:24)

    Gràcies Fernando B. per la informació. Sembla que en general, les companyies farmacèutiques cobren diferents quantitats en diferents països, d'acord amb el que els governs poden pagar. Es deu a que algunes empreses no volen que es vegi que s'estan beneficiant de la crisi mundial, especialment després de rebre tanta finançament extern. A causa de la urgent necessitat de la vacuna, els governs i els donants han invertit milers de milions de dòlars en projectes per a crear-les i provar-les. Però, ja se sap, les vacunes són un mal negoci. Si funcionen només calen un parell de dosis per persona. És poc comercial.

    Respondre
  • #4 Fernando Blanco
    (11/01/21 10:59)

    Tim: segons l'article de La Vanguardia del 4 de desembre, Israel va comprar a ModeRNA directament 6M de dosis i a Pfizer 8M, segons Reuters del 20 de juny. També pots consultar en The Times of Israel del 20 de novembre tota l'operació, 100% comercial.

    Respondre
  • #3 Alejandro
    (11/01/21 10:31)

    Fernando va dir..
    Crec que el que dius va en la mateixa linia de l'article,  l'important es vacunar a tothom, i si pagant una mica mes es retalla el temps d'espera millor per tots!!!

    Respondre
  • #2 Tim
    (11/01/21 10:26)

    Fernando va dir..
    Cal recordar que les vacunes no es compren, sinó que els Estats han fet un pagament a l'avançada per finançar la seva investigació i fabricació a canvi de un nombre determinat de dosis en un temps determinat. No son mercadería, Son una altra cosa.

    Respondre
  • #1 Fernando
    (11/01/21 09:26)

    I no creus, Vladimir, que sent 77000 hagues estat millor intentar comprar per les nostres, pagant el doble o el triple com va fer Israel, en comptes de dependre dels que ens cedeixin França o Espanya?

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts