Creat:

Actualitzat:

Ja no queda res per acomiadar l’any 2020 i estem anhelant amb bogeria poder tancar aquest any tan nefast.

Aquest any el tanco com el passat, amb una llista de dades que no és ni exhaustiva ni imparcial: només conté bones notícies.

Hem viscut un 2020 molt dolent. El pitjor en dècades per a molts països: una pandèmia ha matat milions de persones a tot el món. Si has tingut sort, probablement pateixis la crisi econòmica més important i el revés global. Si no l’has passada, segurament hauràs perdut algun familiar o amic apreciat.

Però és possible ser optimista? Aquesta pandèmia és pròpia del segle XXI, perquè s’alimenta de la nostra hiperconnexió i va saltar de Wuhan a la Gomera (les Canàries) en quatre setmanes. Però també hi ha futurisme en la seva derrota: la vacuna més ràpida de la història salvarà milions de persones amb una tecnologia impensable quan anàvem a l’institut. I no és ciència-ficció confinar un continent i gairebé sostenir la seva economia? Al virus l’han aturat dècades de progrés. Però quantes morts hauria causat aquesta epidèmia l’any 1970? La grip del 1918 va matar 50 milions de persones.

L’altra raó per fer la llista és la mateixa que l’any passat. Vull lluitar contra una paradoxa: la gran majoria de la gent creu que el món està retrocedint i que ens dirigim al caos, tot i que les dades mostren que aquesta percepció és falsa. El món no empitjora, sinó que millora. Això no vol dir que sigui un lloc perfecte. Ni tan sols un bon lloc. Patim injustícies, guerres, fam i violència. Una minoria de la població és propietària de la major part de la riquesa, mentre que el 9% sobreviu amb menys de dos euros, exactament 1,6 euros al dia. La pobresa és diària. Però de tots els escenaris globals que hem conegut (no imaginats o desitjats, però coneguts) aquest és el millor.

Reconèixer que fem progressos inquietants per a moltes persones, perquè temen que ens faci ser conformistes. Però, personalment, crec que és només al revés: per seguir caminant és útil sentir que avances.

Bon any!

tracking