La tribuna

Motos de neu...

Els practicants tenim una regla d’or: respectar la natura, socórrer qui ho necessiti i no trepitjar les pistes

Creat:

Actualitzat:

Aquests darrers dies hi ha hagut certa polèmica i alarmisme respecte a les motos de neu que circulaven per les estacions d’esquí. Bé, abans de continuar amb la meva opinió és convenient aclarir que com molts altres, soc aficionat a la moto de neu, i també practico esquí alpí i de munta­nya, entre altres.

És cert que degut a l’ajornament de la data d’obertura de les pistes d’esquí per motiu de la situació d’emergència sanitària, alguns usuaris de moto de neu que no ens representen han circulat pels dominis esquiables molestant altres persones que hi practicaven altres modalitats i malmetent el treball de preparació de pistes.

Normalment aquesta pràctica és del tot habitual des que les estacions tanquen al públic fins que es fon la neu.

No obstant això, el col·lectiu de motoristes de neu tenim una regla d’or, que consisteix pràcticament a respectar la natura, socór­rer qualsevol persona que tingui un ensurt a la muntanya i no trepitjar els dominis esquiables sempre que sigui possible, ja que a vegades ens veiem obligats a creuar alguna pista d’esquí per accedir a indrets fora del domini esquiable, o simplement per accedir a serveis de l’estació com és la restauració.

Comparteixo plenament amb les estacions d’esquí que mentre romanen obertes al públic es prohibeixi la circulació de tot tipus de vehicle aliè a l’estació per les pistes. D’altra banda, també penso que caldria que en certs indrets i camins on és costum transitar amb moto de neu s’habilitessin uns passos per permetre que les motos de neu creuessin amb tota seguretat i sense molestar els esquiadors. De fet, és una mesura que econòmicament costaria molt poc implementar i que solucionaria una bona part de la problemàtica, només cal posar-se d’acord.

Vist això, les persones que som aficionades a les motos de neu som conscients que cal una regulació per posar ordre a la pràctica d’aquest esport, que en un inici era practicat per una minoria i que cada cop practica més gent.

Penso fermament que a la muntanya, amb ple respecte a la natura i a les persones que hi transiten, hi podem conviure tots. Només cal posar-hi ordre i ser cívics.

Molts estaran d’acord amb mi però pensaran que contaminem. És cert, tot i que els vehicles actuals són molt eficients, un mínim contaminem, com també ho fan l’activitat de les estacions d’esquí i els seus usuaris, així com altres incívics que entre altres fan raquetes i esquí de muntanya.

Tampoc cal perdre de vista que els aficionats a les motos de neu també consumim a les estacions i als comerços i restaurants de les seves parròquies, a més, des de fa molts anys paguem anyalment la taxa de vehicles que precisament no és gens econòmica, i la corresponent assegurança, tot això “per no poder circular per la via pública”.

Finalment, recordar als detractors d’aquesta afició que fa 30 anys, durant la gran nevada del pont de la Puríssima del 1990 que va bloquejar el país, aficionats a la moto de neu van sortir al carrer per ajudar i portar menjar a la gent que havia quedat bloquejada a les carreteres, ja que les llevaneu no podien circular, i que així ho farem si malauradament es repeteix alguna situació en què cal la nostra ajuda i així se’ns requereixi.

Per concloure, el col·lectiu d’aficionats a la moto de neu quedem oberts per posar ordre, i si escau proposar una regulació, perquè sigui tinguda en compte.

tracking