Creat:

Actualitzat:

Aquest és un projecte que calia impulsar de nou perquè setmana rere setmana veiem com els mitjans ens informen de les detencions policials de persones per donar positiu en els diferents controls d’alcoholèmia, com també els arrestos per tinença de drogues.

Per tant, seria bo conèixer per què molts adolescents consumeixen alcohol i drogues sent menors d’edat.

El nombre d'adolescents que s'emborratxen ha augmentat de forma considerable en els últims anys, i és que el consum d'alcohol s'ha convertit en un fet normalitzat però, alhora, preocupant.

Sabem que en èpoques de festes les notícies que apareixen són els aldarulls provocats per l’excés en el consum d’alcohol i drogues, i joves que arriben amb comes etílics de matinada i acaben al servei d’urgències de l’hospital.

Sabem perfectament que molts dels accidents de circulació són provocats per conductors que superen la taxa d’alcohol permesa o que han consumit drogues.

Realment aquesta situació resulta desoladora.

Les campanyes que es fan per aconseguir un consum moderat d’alcohol en els joves sembla que no acaben de tenir l’efecte desitjat, ja que en determinades ocasions tot el que han après s’esfuma com el fum. Però també el model de consum sobre l’alcohol que molts joves visualitzen a casa seva no ajuda gens, convertint allò que veuen en un acte de repetició.

Els experts en el tema diuen què l’hàbit de beure comença molt d’hora, els joves el relacionen amb al tòpic que ajuda a trobar parella, a divertir-se més i a resistir millor la nit, i sovint acaben amb l’anomenat binge drinking de cap de setmana o consum compulsiu.

Em sembla que encara no existeix una consciència real del problema de salut que comporta el consum en excés d’alcohol i drogues. El que sembla existir és, de fet, una àmplia permissivitat a les famílies, que perjudiquen molt en l’efectivitat de les campanyes d’educació als centres educatius.

Sens dubte, el que cal és desmitificar el consum de l’alcohol com a socialment acceptat. I actuar amb campanyes educatives contundents sobre el consum de les drogues, com les que preveu reprendre el Govern, en les quals s’ha d’intentar canviar la mirada dels joves envers aquest problema de salut pública.

tracking