x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La seca, la meca i...

Llengua vehicular

Actualitzada 22/11/2020 a les 06:29
Algú escrivia fa pocs dies que potser Madrid no té la culpa de tot, o una cosa semblant; en referència a la sempiterna cantarella victimista catalana. Un argument que en un moment donat funcionava, però que hores d’ara ja no s’aguanta gaire per enlloc. En canvi Catalunya sí que continua sent una eina per tirar-se els trastos pel cap a les espanyes. Em refereixo concretament al tema de la llengua vehicular de la Lomloe, o llei Celaá, com l’han batejat les dretes del Congreso. D’entre les moltes mentides o mitges veritats argumentals en contra d’aquesta nova norma educativa, el fet que el castellà no sigui llengua vehicular ha estat un dels que ha encès l’espanyolisme més ranci. A la polèmica s’hi han abonat les escoles concertades, privades i catòliques, totes a l’una. A la que han vist perillar l’ensenyament de la religió, extrem que no és cert; o el fet que les escoles que segreguen per sexe es quedin sense subvencions, embolica que fa fort. El que té més bemolls del cas, tornant a la llengua vehicular, és que fins al 2013 –quan es va aprovar la Lomce, (coneguda com llei Wert)– el castellà no era llengua vehicular i fins llavors no havia passat res. Amb dades a la mà, a Euskadi, Galícia i Catalunya –amb el seu lloat model d’immersió lingüística– el castellà és sense cap mena de dubtes la llengua d’us dominant. Com ho és a Andorra, per molt que el català sigui el nostre idioma oficial. A la dreta, Euskadi i Galicia no els “enutgen” com Catalunya. El fet que el català estigui en retrocés –perquè és així– no és cap inconvenient. Es tracta de distreure la parròquia. I Catalunya és una diana multiusos, tal com si fos una navalla suïssa.
  • #2 raonar
    (22/11/20 21:55)

    A vegades passa

    -Tractar Espanya des d'una suposada superioritat intel·lectual.
    -Tractar els temes de Catalunya com si anés alguna cosa de la nostra política interna
    - Tractar a qualsevol cosa que creguem dreta com un quadrilla de fanàtics ignorants.
    -Tractar com a dreta a qualsevol que vulgui defensar el seu dret a ensenyar als seus fills segons els seus principis.
    -Tractar el principi religió com un conjunt de principis menyspreables.

    Si des del 2013 el castellà és llengua vehicular i ara el volen canviar,no serà per alguna cosa?, tindrà dret el que així ho consideri a objectar?

    No podem acceptar les propostes de qualsevol Govern com a veritats indiscutibles o perdrem les llibertats enfront d'un estat cada vegada mes absolut.

    Respondre
  • #1 Carolina
    (22/11/20 09:19)

    Ramon, un article autèntic, clar i català. Totalment d'acord amb tu i és molt lamentable, especialment a Andorra....

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts