x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

31 anys de lluita

Actualitzada 19/11/2020 a les 20:36
El 29 de novembre Amida complirà 31 anys de vida i de lluita en defensa dels drets de les persones amb diversitat funcional d’Andorra. Els orígens dels moviments associatius a Andorra al voltant de les persones amb diversitat funcional es remunten als anys 1987-1988, durant el mandat del síndic general Francesc Cerqueda, en què es va encomanar a l’arquitecte Antoni Pol els primers treballs per poder elaborar les ordinacions per regular l’eliminació de les barreres arquitectòniques en espais i locals d’ús públic per oferir accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda, es van definir els símbols i anagrames per poder identificar els indrets i zones adaptades per a les persones amb diversitat funcional establint un termini de cinc anys de marge perquè la resta de dependències públiques poguessin complir les directius de la nova llei, i es van establir les primeres normatives sobre les voravies i les àrees de circulació dels vianants i les dimensions mínimes dels accessos als edificis públics. El 18 de juny de 1989 es va presentar la demanda de constitució d’Amida i va rebre l’aprovació de Govern per decret el 29 de novembre de 1989. Des d’un principi i tal com marquen els seus estatuts, Amida va aglutinar tota la discapacitat i va néixer amb la vocació de representar i defensar els drets i llibertats de les persones amb diversitat funcional, i un dels seus principals objectius va ser demanar la correcta aplicació de la normativa existent per la supressió de les barreres arquitectòniques per poder millora la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional. El següent pas va ser conscienciar el Govern i el Consell General de la necessitat d’elaborar una llei que garantís la igualtat efectiva a la resta de ciutadans de les persones amb mobilitat reduïda o amb dificultats sensorials. Del 1989 al 2020 han passat 31 anys de reivindicacions i lluita d’Amida i seguim lluitant.
  • #4 Mare
    (21/11/20 11:15)

    Sr.Lluis abans de parlar es podria informar una miqueta i no parlar sense conèixer ni l' esperit d' AMIDA ni perquè es va decidir crear aquesta associació.Només li diré una de les raons i que vostè pel que veig també desconeix i és que precisament molts dels pares que teníem un fill amb discapacitat volíem que es pogués escollir escola i que no fos només l' escola de Meritxell, ara fundació, si senyor d' això que ara es diu INCLUSIÓ.Malauradament el meu fill ja va morir però va ser AMIDA la que va començar aquest camí cap a l' inclusió i la visualització de la discapacitat.

    Respondre
  • #3 Josefa
    (20/11/20 11:39)

    Lluís va dir
    No facis cas Agustina sempre ha existit i exitirà la enveja el que no es pot negar és la vostra trajectòria i la ara la teva com a persona discapacitada i compromesa amb la lluita.

    Respondre
  • #2 Pare de discapacitat
    (20/11/20 11:27)

    Lluís va dir
    La trajectòria i la lluita d' AMIDA no li pot retreure ningú i tirar pedres  a la que ara és la cap visible és un acte poc humil i mancat de formes.És penós veure com sempre tirem a matar i no valorem l'esforç  d'un col·lectiu i una associació sense ànim del lucre.

    Respondre
  • #1 lluis
    (20/11/20 10:23)

    Nomes un detall Agustina desde el any 1969 que es va fundar la Escola Meritxell , avui Fundacio ja ni havia una associacio de pares que tambe vetllava per la discapacitat, per tant no ens volguen posar medalles dien que Amida al any 1989 es a dir 20 anys mes va a aglutinar tota la discapacitat.

    Una mica menys de protagonisme

    Respondre
4
El més...
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts