Les set claus

S'ha d'endeutar l'estat?

El deute públic és un problema menys urgent que salvar les empreses

Creat:

Actualitzat:

L’actual situació de pandèmia global ens està fent viure uns moments de crisi econòmica sense precedents.

En un moment de crisi com l’actual, els estats han reaccionat donant ajudes a empreses i treballadors perquè la puguin superar.

L’objectiu és salvar el màxim nombre d’empreses per mantenir tants llocs de treball com sigui possible i quan acabi aquest malson aquestes empreses ens facilitin la sortida de la crisi.

No obstant això, amb el pas del temps, quan els estats comencen a fer comptes de tots els diners invertits amb aquest objectiu i comencen a veure el seu efecte en l’endeutament de l’estat, qualsevol governant sensat hauria de tenir vertigen de les xifres que s’acumulen i que engreixen el dubte de l’estat.

Fins a quin import és raonable seguir endeutant l’estat?

Els economistes, per principi, estem en contra de l’endeutament de l’estat excepte en casos molt excepcionals.

El cas que estem vivint en l’actualitat és un d’aquests casos excepcionals. Des de Crowe creiem que aquest primer semestre del 2021 seguirà sent complicat i que la recuperació vindrà a partir del segon semestre del 2021 a través de la vacuna i la baixada de la pressió al sistema sanitari.

En aquest context creiem que ara el problema no és el deute que es pugui acumular fins que comenci la recuperació, sinó salvar el major nombre possible d’empreses.

Malgrat que el deute públic és un problema greu al qual haurem de fer front més endavant, el més urgent és no deixar morir les empreses, perquè aquestes seran la clau de la recuperació econòmica.

Sense empreses, tindrem atur, es reduirà el benestar, caurà el consum i la inversió i tots ens empobrirem.

Per reduir el màxim possible el tancament d’empreses és fonamental que el Govern i el sector públic segueixin donant ajudes com han fet fins ara, encara que el deute s’enfili fins a cotes mai vistes. L’alternativa és perdre tantes empreses que la recuperació tardi el triple de temps.

tracking