Creat:

Actualitzat:

Dividits. Partits en dos. Dues meitats. Segurament, l’anàlisi més repetida un cop ha avançat prou el recompte de vots als EUA per donar per feta la victòria de Biden és la que ens diu que malgrat el triomf demòcrata, el més important és que la meitat del país dona suport a Trump i que la societat americana està dividida en dos. I sí, és un tema de màxima importància... però que potser exagerem una mica. Ens ho mirem?

Als Estats Units hi viuen uns 328 milions de persones. D’aquests, uns 73 –els mateixos que acabaran votant per Trump– són menors de 18 anys i per tant no hauran pogut votar. Ens queden uns 255 milions, dels quals una mica més de 100 no han votat –perquè no podien o perquè no han volgut– o ho han fet –en una proporció ínfima– per un candidat més enllà del blau i del vermell. D’aquesta imatge, d’entrada, ens queda un país dividit en tres on el grup majoritari, de fet, és el que ens deixàvem quan dèiem que estava partit en dos.

Però fixem-nos en el camp Trump. Dels qui l’han votat, més d’una tercera part continua confiant en el sistema i, per tant, dona l’esquena al seu candidat en un afer fonamental i en un moment de màxima pressió. Però és que hi ha moltes més coses. Hi ha hagut una quantitat gens negligible d’electors que han votat diferent ara que fa quatre anys i un grapat encara que ha votat diferent a les presidencials que a les dues parlamentàries i que per tant no encaixen gaire bé en una imatge de meitats inamovibles. Hi ha qui no voldria votar Trump però que ha votat republicà i hauria votat per qualsevol candidat republicà, més radical o més moderat. Hi ha qui ha votat Trump perquè la seva política econòmica li va bé però que no pot amb la seva manera de fer. Hi ha qui ha votat Trump perquè no volia algú tan passiu com Biden a la Casa Blanca. I faig curt de variants.

La realitat és sempre més complexa que els nostres models explicatius i les nostres metàfores, que, això sí, són molt útils i ens ajuden a entendre moltes coses. I, sobretot, que Trump tingui uns 20 o uns 30 milions d’incondicionals (m’invento la xifra) és preocupant i ho hem de tenir en compte. Però no és la meitat. I afirmant-ho i repetint-ho no guanyem res però sí que tenim molt a perdre: que sigui una profecia autocomplerta i que forcem gent moderada a haver de triar camp.

tracking