Creat:

Actualitzat:

Fa uns dies, França lamentava la commovedora mort d’un professor d’història, decapitat per un jove extremista pel simple fet d’haver fet una classe sobre la llibertat d’expressió en què va mostrar les polèmiques caricatures del profeta Mahoma. Aquest atac terrorista, malauradament, se suma a una llista que s’allarga periòdicament. La notícia ha quedat diluïda en l’allau d’informació relacionada amb la pandèmia, com no pot ser d’una altra manera, però això no treu gravetat al macabre incident.

Es tracta d’un cop ofensiu, primer de tot, per al món educatiu. El principal objectiu dels ensenyants és la formació de futurs ciutadans amb uns coneixements i sobretot amb uns valors. De ben segur que el professor Paty va voler traslladar als seus alumnes el respecte per les religions, el sentit crític i la llibertat d’expressió. Aquest assassinat és doncs un atac a tots els docents que contribueixen a fer dels seus estudiants unes millors persones i uns ciutadans amb llibertat i respecte.

L’atemptat representa un nou atac a les llibertats fonamentals i una nova evidència que l’islamisme radicalitzat persisteix en la seva forma més cruel. La reacció de França ha estat contundent, amb uns missatges ferms per part del president Macron, anunciant un pla d’acció per acabar amb el radicalisme i defensant la llibertat d’expressió. I en aquest sentit ha recordat que se seguiran fent, publicant i mostrant caricatures de Mahoma. Les reaccions han estat nombroses i alguns països musulmans han declarat un boicot als productes francesos. El president de Turquia, fins i tot, ha fet unes declaracions difamatòries en contra del president de la República. Tot plegat, es tracta d’unes reaccions insensates que alimenten l’odi entre les cultures i allunyen qualsevol solució per posar fi a l’extremisme i a la violència indiscriminada. Les caricatures i l’humor han de seguir formant part de la valorada llibertat d’expressió.

tracking