Creat:

Actualitzat:

Andorra: 190è membre de l’FMI. Millor tard que mai. El món canvia a marxes forçades. La pandèmia encara ho accelerarà més.

Després de l'ONU, el COE, l'OSCE, l'OMT... ara, l'FMI. Ens cal no oblidar, però, que el nostre espai natural és la UE.

Acabada la meva missió prop del Consell d'Europa, l'any 2014, vaig anar a acomiadar-me del Secretari General.

Ell acabava de tornar a ser elegit per a un segon mandat.

Jo retornava a Andorra per a iniciar una nova etapa de vida.

Fet el tomb dels prop de quatre anys passats a l'Organització i dels periples que havíem trampejat, en particular durant la Presidència andorrana, va somriure i fregant-se les mans, va demanar-me més o menys així:

-Ara, digueu-me, fora de tot protocol -ja no sou ambaixador, com a amic- si m'haguéssiu de donar un consell per a aquest segon mandat, m'interessa saber quin seria.

No m'esperava tal pregunta.

Li ho vaig dir. També li vaig recalcar que venint d'un país tan petit i amb només l'experiència d'un país petit, de poc li podia servir el que jo pogués dir-li.

Va replicar, rient, que m'ho demanava d'home a home i exigia sinceritat.

Vaig donar-me pocs segons de reflexió i vaig respondre:

-No us ha passat mai pel cap que potser comença a ser hora de pensar una fórmula que doni la possibilitat d'obrir la signatura dels diferents instruments del Consell a les grans multinacionals?... Són entitats d'ordre diferent, sí, però detenen un poder que sovint sobrepassa amb escreix el dels mateixos estats...

­-De fet, com sabeu, estem treballant amb algunes grans...

-Sí, ho sé, però no d'aquesta forma. Parlo d'anar més lluny cercant la manera de lligar-les al COE...

Som conscients que si avui, sorgís alguna crisi transcendental, com ha tingut Andorra en el passat, difícilment podria resoldre's tan sols amb el suport dels Coprínceps ―que reivindico― per potents que siguin i llarg que tinguin el braç? Andorra, necessita ser part íntegra de la UE.

tracking