La tribuna

Carta oberta als padrins

Us felicitem per la vostra fortalesa i us prenem com a exemple per superar la crisi

Creat:

Actualitzat:

Avui, 1 d’octubre, celebrem el Dia internacional de la gent gran sense actes festius. Serà una jornada sense activitats lúdiques i amb les restriccions pròpies del context actual. Tot i això, aquest Dia internacional dedicat a vosaltres mai no havia estat tan carregat de significat perquè ens recorda la importància que les administracions s’involucrin per garantir una vellesa digna i segura.

Avui sou els protagonistes. Però no només avui. Jo estic convençuda que des de l’inici de la pandèmia vosaltres sou els protagonistes. Ens van dir que éreu el col·lectiu més feble. I és veritat, a nivell sanitari hem d’estar alerta perquè és clar que el virus us afecta d’una forma molt agressiva. La vostra feblesa és la nostra fortalesa, és el que ens empeny a protegir-vos i a estar al vostre costat per donar-vos suport.

Però durant tots aquests mesos ens heu demostrat que la feblesa només és a nivell físic. A nivell mental i emocional heu sabut reaccionar molt millor que molts altres col·lectius. Heu acumulat tantes vivències al llarg de la vida que heu estat capaços de suportar millor el confinament. Els qui heu passat dificultats i heu hagut de treballar des de ben petits veieu les coses d’una altra manera.

Ens heu donat una lliçó de vida. Sou el col·lectiu que millor compleix les directrius sanitàries que marca el Govern. Amb el contacte telefònic que hem anat mantenint ens heu informat del vostre dia a dia, de com us ajudeu entre vosaltres, de com patiu per la família, de les rutines que us heu marcat per estar actius. Ara que tan de moda està el concepte de la resiliència, aquesta capacitat d’adaptar-se amb bons resultats a les situacions més adverses, heu demostrat que vosaltres sou els més preparats per aplicar-lo.

En definitiva, ens heu transmès la vostra fortalesa.

Tenim a la parròquia de la Massana 1.200 persones de més de 65 anys i a nivell de país la xifra s’acosta a les 11.000. Actualment representeu un 14% de la població total d’Andorra. L’increment de l’esperança de vida fa que visquem més anys i que el col·lectiu de jubilats augmenti any rere any.

El deure dels que ocupem llocs de responsabilitat és protegir-vos, especialment davant amenaces com la Covid-19, i donar-vos suport assegurant que tots tingueu les necessitats bàsiques cobertes i l’accés a activitats que reforcin la vostra salut física i emocional.

Heu contribuït a fer ric aquest país i, gràcies a això, les generacions que us han succeït han pogut gaudir de les dècades de major benestar de la història d’Andorra. I ara ens toca retornar-vos part del que heu donat.

En aquest Dia internacional de la gent gran us vull fer un reconeixement públic. Cadascun de vosaltres, amb la vostra actitud, està contribuint a la superació d’aquesta crisi social i econòmica.

Estem treballant intensament per oferir-vos els millors serveis tan aviat com sigui possible. Però sapigueu que sempre, sempre, estem al vostre costat i que ens podeu contactar en el moment que ho necessiteu.

Sempre havíem dit que a Andorra en general i particularment a la Massana hi tenim una gent gran molt activa. Avui afegeixo que també sou forts i valents. Us prenem com a exemple i lluitarem per fer un país i una parròquia més pròspera com tots vosaltres us mereixeu.

Us desitjo que passeu un feliç Dia internacional de la gent gran!

*Olga Molné

Cònsol major de la Massana

tracking