La tribuna

AstraZeneca i la vacuna contra la Covid

Resum de les darreres informacions en relació a l’avançament del projecte d’Oxford

Creat:

Actualitzat:

Davant la incertesa que està ocasionant el desenvolupament de la vacuna contra la Covid-19, vull resumir-los les darreres informacions que ens estan arribant en relació a l’avançament en el projecte d’Oxford AstraZeneca per obtenir aquesta vacuna:

· El projecte d’AstraZeneca i de la Universitat d'Oxford, que va reprendre els seus treballs en la vacuna després de determinar el regulador que la patologia presentada per una voluntària no té cap relació amb la seva vacuna, ha informat que manté el ritme de la recerca “sense contratemps”.

(https://www.clinicaltrialsarena.com/news/astrazeneca-covid-vaccine-resumes-uk/).

· Segons el calendari que estaria sent manegat per la mateixa farmacèutica, i a fi d’intentar aclarir unes certes qüestions essencials, podríem fixar el següent mapa temporal:

Durant l'última setmana d'Octubre, AstraZeneca i Oxford presentaran la documentació final al regulador del Regne Unit, així com als països amb els quals ha establert un acord de producció, d’envàs i de distribució per a Llatinoamèrica (com ara Mèxic i l’Argentina) per a tenir l’aprovació definitiva abans de Nadal.

· A la fi de desembre, l'empresa espera vacunar tres segments de la població d'aquests països: a) Les persones majors de 65 anys. b) Les persones menors de 65 anys amb patologia greus. c) El personal de salut pública de primera línia.

En el primer trimestre del 2020, l'empresa es fixa com a objectiu vacunar al 20% de la població del Regne Unit i dels països amb els quals manté acords (principalment a Llatinoamèrica)

· El preu de la vacuna, segons la informació de què disposem, seria de 4 USD (United States dollar) per dosi (xifra pendent d’acarar amb fonts més properes al projecte), i es requeriran dues dosis per a cada pacient. La segona, al cap de 28 dies de rebre la primera.

· Riscos:

Existeix un desafiament logístic important segons ens han informat. AstraZeneca té acords de producció parcial (d’uns certs components) amb les autoritats de Buenos Aires, mentre que el producte després s’ha de fraccionar i envasar a Mèxic, tot això en les més estrictes condicions logístiques i que han de ser garantides en tot el procés.

· Avui dia, AstraZeneca ha signat acords per a subministrar 3.000 milions de dosis amb governs de diversos països.

· Focus Llatinoamèrica:

El Brasil té el seu projecte separat (encara que al país ja s’estan fent proves dels dos projectes més prometedors que hi ha avui dia: Oxford-AstraZeneca i el projecte xinès de Sinovac, si bé no té acords de producció), la qual cosa probablement deriva en el fet que vegem una evolució dispar en el desenvolupament de les vacunacions entre els principals països de Llatinoamèrica.

*Alex Fusté, Economista en cap Global Andbank Grup

tracking