x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Debats de pressupost i d'orientació política

Actualitzada 25/09/2020 a les 06:37
En política hi ha dues cites importants al llarg de cada any. Són el debat del pressupost i el debat de política general al Consell General. Sobre el debat del pressupost, la política del Govern hauria de quedar reflectida en la previsió dels ingressos i, un cop determinada aquesta previsió, distribuir aquests recursos econòmics en les múltiples partides destinades als projectes. El moment de la discussió del pressupost marca l’esdevenir d’aquell any per a un país, tot i que sol influir en anys posteriors. Per tant, és un debat important per a tota la ciutadania. Tant si es vol com si no, el pressupost d’un país afecta inexorablement d’una manera o d’una altra tota la ciutadania. Tot entra dins del pressupost. Tot entra dins del debat del projecte de llei del pressupost al Consell General.

El segon moment important en la vida política d’un país, o simplement, en la vida d’un país, és el debat d’orientació política. Aquest és un debat no gens menor. Al Consell General durant tres dies es debat sobre quina és la visió política del Govern i dels diferents grups parlamentaris sobre la situació que viu el país en aquell moment i quines són les accions polítiques que es poden dur a terme a curt, mitjà i llarg termini. El futur que ens espera als ciutadans es dibuixa al llarg de tot el debat. És el moment que el Govern i tots els parlamentaris expressen les seves opinions sobre què s’està fent i el que caldria fer.

De la mateixa manera que el pressupost, el debat d’orientació política està carregat d’ideologia. Tots els grups tenen l’oportunitat de posar sobre la taula les seves cartes. Estem en l’era de la immediatesa i dels missatges en sols uns centenars de caràcters. Per això, un debat al Consell General pot deixar esgotat qualsevol espectador. Tot i això, per als ciutadans d’a peu són dues grans oportunitats que tenim cada any per ajudar a saber quina papereta podem dipositar a les següents eleccions. Es pot obtenir una informació molt més valuosa que a través de qualsevol programa electoral precuinat quinze dies abans de la campanya electoral. Tant de bo els votants seguissin durant els quatre anys de legislatura aquests dos debats. El debat d’orientació política d’aquest any tot just conclou avui, però juntament amb els debats de pressupost, n’hi haurà altres fins al 2023. Molt recomanables.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts