Creat:

Actualitzat:

Quan acabarà la pandèmia de la Covid? Quan podrem superar els seus efectes negatius sobre la salut de milions de persones? I els seus efectes negatius sobre l’economia de tot el món?

Segons els experts, si tot va bé, com a molt aviat a finals del 2021 els països més desenvolupats i rics podrien començar a superar la pandèmia, i la resta del món un any més tard.

En tot cas, sense ànims de fer prediccions, el que sí que sembla clar és que durant el 2021 Andorra, com a país, conviurà en un escenari en què seguirem treballant i convivint amb els efectes de la pandèmia, i com a país hauríem d’estar preparats i poder fer-hi front ajudant les empreses i treballadors, que un cop acabada la crisi ens ajudaran a recuperar-nos econòmicament.

El 2021 afectarà de forma desigual els sectors de l’economia andorrana. Probablement dos dels sectors que continuaran patint la crisi seran el turístic, que perdrà els visitants de llarga distància, i el comerç, molt dependent del turisme i que encara no ha entrat de ple en la transformació digital i la venda online.

Durant el mes d’agost s’han vist xifres positives de visitants de proximitat i dades d’ocupació, però les xifres publicades d’ocupació només s’ha tingut en compte els hotels que han estat oberts. Si haguéssim tingut en compte totes les places hoteleres, les xifres potser no haurien estat tan positives.

En tot cas, les mesures d’acompanyament dissenyades pel govern per ajudar les empreses i que han salvat centenars d’empreses i milers de llocs de treball s’acaben com a molt tard el 31 de desembre del 2020, i les prediccions indiquen que durant el 2021 continuarem convivint amb la Covid. Es fa doncs necessari ampliar les mesures d’ajuda i acompanyament a les empreses i treballadors, de forma selectiva, triant només aquells sectors que continuaran patint l’impacte de la pandèmia i que són claus per a la recuperació de la nostra economia.

* Vladimir Fernández, Soci Crowe

tracking