Creat:

Actualitzat:

El passat 12 de març, dijous, el Govern va convocar els mitjans de comunicació a dos quarts d’onze de la nit per informar de l’adopció de les primeres mesures d’emergència per lluitar contra la propagació de la Covid-19. Aquell 12 de març, doncs, es pot considerar l’inici de la pandèmia a Andorra. Al dia següent, el 13 de març, l’executiu va convocar de nou els mitjans per informar del decret de tancament de tots els establiments no essencials i de les primeres mesures per confinar els positius de Covid-19. Des d’aquell dia, el Govern va estar informant diàriament de la situació sanitària que vivia el país. Durant les primeres setmanes es van fer dues compareixences diàries que eren retransmeses per ATV. Després va passar a ser només una. Una mesura raonable vista la feina que tenien en aquell moment els ministres portaveu i de Salut, que es van convertir en la cara del Govern durant totes les setmanes de confinament.

Els mitjans de comunicació del país vam agrair la feina del Govern, que va fer un treball de transparència inusual que va permetre la població està totalment informada del que estava passant. Les dades sanitàries s’actualitzaven diàriament i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va treballar sense descans per explicar als mitjans i a la ciutadania què estava passant i què s’havia de fer en cada moment per aplanar la famosa corba. Va arribar un moment que va semblar que el brot havia desaparegut al país. Ja sense pacients a l’hospital ni malalts actius, les informacions del Govern sobre el virus van passar a ser les relacionades amb les mesures econòmiques.

Però ara estem davant del primer rebrot i la transparència informativa del Govern se’n ha anat de vacances mentre el virus no descansa. L’executiu es limita ara a dir dos cops, tres com a molt, per setmana com evolucionen els casos. Poc més. I el drama per als periodistes arriba al màxim quan la informació ha de venir del SAAS. Amb un gabinet de comunicació que no funciona i amb un servei de comunicació del Govern, recordem que el SAAS depèn de l’executiu, que et torna a remetre al gabinet de la parapública perquè et faciliti la informació que aquest servei no t’ha donat prèviament.

tracking