Creat:

Actualitzat:

El Govern rus ha anunciat la descoberta d’una vacuna contra la Covid-19. Els científics han rebut la notícia amb molt escepticisme i qüestionen la rapidesa de la trobada. Sabem que, ara per ara, Rússia no ha completat totes les fases dels assajos clínics necessaris; uns assajos que reclama l’OMS per poder garantir la seguretat i la fiabilitat d’aquesta vacuna.

Fer política arriscant la salut de la població és del tot inacceptable. I és exactament el que està passant amb aquesta declaració precipitada, sense garanties científiques. Sembla com si Rússia volgués reviure la carrera espacial durant la guerra freda entre els Estats Units i la Unió Soviètica. Ser el primer a treure al mercat la vacuna per combatre la Covid-19 té una gran repercussió política i sobretot econòmica. Poder comercialitzar el remei és vist com un negoci i s’anteposen els beneficis econòmics i polítics als possibles efectes secundaris derivats del subministrament d’un fàrmac poc fiable.

Sembla que alguns països estan fent comandes de vacunes a Rússia per garantir-se l'aprovisionament pels seus ciutadans. Unes decisions que ara per ara són inapropiades, sabedors que la vacuna no és segura i que no té l’aprovació de l’OMS. Els estats s’anticipen al previsible mercadeig que apareixerà un cop es fabriquin i es comercialitzin les vacunes.

El rigor, la seriositat i sobretot la responsabilitat haurien de ser els valors essencials per prendre qualsevol decisió política en la situació en què ens trobem. Si l’estat que descobreixi primer la vacuna pretén treure’n un rèdit polític i comercial, difícilment posarem fi a una pandèmia que no entén de fronteres ni de diners. Malauradament els grans estats no seran capaços de deixar de banda els nacionalismes científics per tal de descobrir entre tots una vacuna, i posteriorment garantir el subministrament equitatiu a tots els països que ho necessitin, per tal de posar fi a la pandèmia.

tracking