x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

El preu del tabac

Actualitzada 14/08/2020 a les 06:38
Llanço una idea en l’aire. En aquests moments en què la Covid-19 ens ha immers en una crisi de la qual encara no hem acabat de copsar tota l’amplitud, és clar que el Govern necessita ingressos. Afrontar aquesta situació requereix un esforç pressupostari de tal magnitud que el que es va preveure fa uns mesos quan es va aprovar el pressupost del 2020 queda gairebé com a paper mullat.

La idea consisteix a intentar tenir més ingressos a través d’un augment de preu en la venda de tabac. De fet, la idea va sorgir d’un comerciant del Pas de la Casa que em va comentar que apujant lleugerament el preu al qual es ven el tabac podrien sortir guanyant l’Estat i els propis comerciants. L’Estat a través de les taxes al tabac i els comerciants per augmentar el marge de benefici en les vendes.

Tots sabem de fa temps que els enormes ingressos provinents del tabac tenen els dies comptats, tenen data de caducitat, tot i que ara per ara segueixen sent una font d’ingressos molt important. És per això que, abans que s’esgoti i davant de la situació actual, sembla més que justificada una acció com aquesta.

El diferencial actual de preus del tabac respecte a Espanya és força important. Un cartró pot costar 47 euros contra els aproximadament 30 euros que costa a Andorra. En canvi, el diferencial de preu amb França és enorme, on un cartró pot arribar a costar 100 euros. Aquests diferencials permeten, per una banda, poder augmentar un o dos euros per cartró i seguir mantenint un diferencial de preus atractiu i, per altra banda, fer un gest cap a Espanya i França que de tant en tant ens donen algun ensurt quan els seus governs o parlaments apliquen mesures de lluita contra el tabaquisme i el contraban.

Finalment, cal considerar el tabaquisme com un problema de salut pública, per tant també cal fer-hi front. Seguir la política de molts països consistent a tocar la butxaca del fumador pot tenir incidència en la reducció del nombre de fumadors.

Avui en dia tots els establiments del país estan obligats a vendre el tabac al mateix preu. Per tant, podria ser fàcil i ràpid implantar una mesura com aquesta amb la qual només es veuen beneficis per a tot­hom. Només cal la voluntat de tirar-la endavant i evitar que certs lobbies puguin posar-hi traves. I un altre dia parlem de l’alcohol.
  • #5 El llop de Padern
    (14/08/20 16:17)

    Bueno... tenia ganes d'escriure algo... falta de rigor

    Respondre
  • #4 Ferran
    (14/08/20 11:21)

    No sap de què parla. Deu meu...

    Respondre
  • #3 Cites
    (14/08/20 08:47)

    En un país de cecs, el borni és l'amo.

    Respondre
  • #2 Clar que si, clar...
    (14/08/20 08:21)

    30 el cartrò euros que costa a Andorra? aquest home m'ha de dir on consulta ell el preus del tabac...

    Respondre
  • #1 Pere
    (14/08/20 07:34)

    Pel bé d'Andorra, espero, que esteu per anys i molts anys, a l'oposició.
    Quin desconeixement total, de la "materia".

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts