x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Taxa turística

Actualitzada 04/08/2020 a les 21:26
La implementació d’una taxa turística a Andorra era una qüestió que estava sobre la taula des de fa temps i la crisi sanitària ha acabat de donar-hi una empenta. Dins del pla d’acció post-Covid-19 presentat per l’executiu apareix la taxa turística com una de les accions a desenvolupar de cara al 2022. Celebro que el Govern prevegi aquesta acció i ens alineem a la tendència de molts altres destins turístics.

Aplicar noves taxes no és del grat de ningú però, si el gravamen té una intenció finalista i reverteix posteriorment a millorar la qualitat del sector, de ben segur que els més escèptics canviaran d’opinió. Estic convençuda que imposar una taxa turística no repercutirà negativament en el nombre de visitants; Andorra és un destí turístic massa consolidat perquè trontolli per una taxa, sempre que aquesta sigui raonable. Els diners recaptats s’haurien de revertir en millores relacionades amb el mateix turista i el nostre entorn com, per exemple, amb accions de promoció d’activitats turístiques, en mesures de conservació del nostre patrimoni, en la creació de noves infraestructures o en polítiques sostenibles de conservació del medi natural. Una bona finalitat pot influir clarament en la millora de la qualitat del nostre turisme, massa sovint titllat de baix cost, i en l’oferta dels serveis turístics. La taxa finalista també permetria destinar les despeses actuals relacionades amb el turisme a altres necessitats del país, augmentades arran de la crisi sanitària.

Ara caldrà definir els detalls de l’aplicació d’aquesta mesura. S’haurà de determinar quin serà l’import de la taxa, si hi haurà diferència del valor segons la temporada, si els infants gravaran o no, qui recaptarà la taxa o a quines administracions aniran destinades les recaptacions. Serà doncs molt important la consideració dels sectors privats i públics implicats per garantir la bona acceptació de la mesura i el seu èxit.
  • #2 Toni
    (05/08/20 16:00)

    El desitjable seria aquest escenari, però la realitat no es així. La crisi econòmica ocasionada per la pandèmia del Covid19 farà caure els ingressos fiscals del Govern, portant les finances públiques a una tensió sense precedents. Associacions com la CEA ja han demanat no incrementar la pressió fiscal, i seria injustificable solament fer-ho a les retencions per IRPF. L'alternativa es que paguin els de fora, o sigui els turistes. Aleshores aquests propòsits de destinació d'aquesta futura taxa, es fer sostenible les finances publiques, no la qualitat com a destinació turística, malauradament. Per cert, la recaptació no serà suficient per equilibrar les finances publiques.

    Respondre
  • #1 Flack
    (05/08/20 11:46)

    Molt Bon article!
    Malgrat la qüestió no sigui plat de bon gust, cal començar a canviar el xip i trobar alternatives pel nostre país.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts