La tribuna

Carta oberta de la cònsol major als ciutadans d'Andorra la Vella

Limitar l’aforament d’esdeveniments és injust per a la gent que es quedaria fora

Creat:

Actualitzat:

Benvolguts ciutadans i ciutadanes.

El Comú d’Andorra la Vella ha decidit suspendre els actes de celebració de la Festa major per prudència i responsabilitat davant la situació sanitària actual, que influeix i condiciona de manera innegable el nostre dia a dia.

Si bé la Festa major és, per definició, un espai de retrobament, les recomanacions sanitàries són mantenir la distància social i limitar els contactes més enllà dels nostres grups habituals de convivència. D’aquí, l’obligació de dur la mascareta, fins i tot en espais oberts, i de respectar el distanciament físic. Ens ha costat molt prendre la decisió de suspendre els actes de la Festa Major 2020, una celebració que, necessàriament, s’hauria reduït a la mínima expressió per esdevenir una Festa menor a causa de les restriccions que marca la pandèmia.

Creiem que limitar l’aforament d’esdeveniments que habitualment són multitudinaris és contrari a la democratització dels actes populars. Per exemple, un dels actes més tradicionals i arrelats a la Festa major d’Andorra la Vella, com és el Ball del Contrapàs, que cada primer diumenge d’agost al migdia aplega centenars de persones, s’hauria hagut de limitar a l’exhibició dansaire de l’Esbart, sense poder oferir la possibilitat al poble de participar activament de la Festa. Pel que fa als espectacles infantils, seria injust limitar l’assistència a alguns afortunats i deixar-ne fora d’altres perquè, tinguem-ho present, la Festa major no és un esdeveniment qualsevol: és la festa de tots que paguem tots. Per tot plegat, la celebració de grans concerts com Estopa, cap de cartell de la Festa 2020, haurà d’esperar.

Per coherència i responsabilitat, ajornem 365 dies aquesta celebració comunitària. I no deixem de treballar, incansa- blement, per preparar grans esdeveniments quan ens ho permeti la situació sanitària.

Amb un sentiment de tristor, però amb el convenciment que prenem la millor decisió per a totes i tots els ciutadans d’Andorra la Vella, girem el rellotge de sorra per començar a preparar la millor Festa Major 2021. La farem grossa, i tant que sí, ens ho mereixem!

Ara ens toca ser responsables perquè, entre tots, puguem deixar enrere aquest tràngol que ens ha tocat viure i mirem el futur amb optimisme.

*Conxita Marsol Riart, Cònsol major d’Andorra la Vella

tracking