Creat:

Actualitzat:

S’acaba d’anunciar la creació del Tribunal d’Arbitratge impulsat per la Cambra de Comerç i el Col·legi d’Advocats. Conjuntament han nomenat el President i el Secretari General d’aquest nou organisme i, tot i que podem lamentar que no s’hagi pensat amb un jurista andorrà per ocupar un d’aquests dos càrrecs, s’ha de saludar aquesta iniciativa que, de ben segur, serà útil per a promocionar Andorra a l’exterior i donar seguretat jurídica a les empreses nacionals i estrangeres. A més a més, aquest tribunal complementarà altra forma de resolució de conflictes que s’ha implementat des de fa uns anys, gràcies a la tasca desenvolupada per diferents persones, entre les quals s’ha de destacar el Ramon Tena, totes convençudes per la dita popular: “Més val un mal arreglo, que un bon judici”. Així, la mediació ha anat agafant força, amb el suport de la Universitat, que ha organitzat formacions de gran qualitat en aquesta matèria. Per tant, coexistiran dues noves vies diferents per a la resolució dels conflictes, que participaran de la tasca importantíssima que era exclusiva, fins fa poc, de l’administració de justícia.

Ara bé, no es pot dissimular que la situació, en aquest àmbit, esdevé del tot paradoxal. En efecte, la justícia andorrana, pilar fonamental i essencial de l’Estat de dret, es veu actualment immersa en greus conflictes, interns i externs, de molt difícil resoldre. La imprescindible entesa entre els jutges i el seu òrgan de govern apareix impossible. La crisi de la Covid ha fet aflorar unes divergències que troben les seves arrels en el passat i que fins ara no s’havia volgut afrontar. Semblaria com si es tractés d’un divorci, del qual, com és costum, les responsabilitats són compartides. Ara bé, aquest enfrontament comporta unes conseqüències insostenibles per a la ciutadania que ha de tenir plena confiança amb la justícia.

Per cert, els tribunals ordinaris podran difícilment dirimir aquestes controvèrsies, al ser jutge i part. Una solució atípica i excèntrica seria, doncs, de recórrer a l’arbitratge o a la mediació, que així coneixerien la seva prova de foc. I, amb bona voluntat per part de tots, es recuperaria la normalitat judicial que es mereix la societat andorrana.

tracking