Creat:

Actualitzat:

En l’any que commemorem el 25è aniversari de la signatura d’Andorra de la Convenció sobre els Drets de l’Infant, celebrem que l’elaboració del primer Pla Nacional de la Infància i de l’Adolescència hagi començat. Aquest Pla és una demanda de fa anys i una de les observacions que va fer el Comitè dels Drets de l’Infant ja el 2012 quan el nostre país va presentar el seu informe periòdic sobre la Convenció. Redactant-lo es complirà amb el que estableix la llei sobre els drets de la infància i l’adolescència aprovada el febrer de 2019.

No tenir-ne fins ara no vol dir que no hi hagués programes que garantissin els drets dels infants i adolescents a Andorra, ni mecanismes per assegurar la seva protecció. Però el Pla ens ajudarà a tenir sota un mateix paraigües totes les accions, polítiques i iniciatives que tant govern i comuns, així com d’altres entitats, duen a terme a favor dels infants. I un cop tot recollit, es veurà allà on cal invertir més i es podrà prioritzar de manera qualitativa i quantitativa.

Per elaborar-lo, es comptarà amb l’assessorament d’experts en drets de la infància del Consell d’Europa. I ho celebro perquè estic totalment d’acord amb una de les seves primeres recomanacions: tenir en compte l’opinió dels nens, nenes i adolescents des de la primera fase del projecte. Que els infants puguin donar la seva opinió i que siguin escoltats en tots aquells aspectes que els afecten, no són només drets establerts en la Convenció, és també un encert per trobar solucions de manera corresponsable. Qui millor que ells i elles mateixes, adaptant-nos al seu grau de maduresa segons la seva edat, per saber quines són les seves inquietuds, les seves necessitats. Moltes vegades com a adults, ens n’oblidem, però aquells que han pogut assistir als Consell d’Infants que els set comuns tenen en marxa sabem que si se’ls deixa participar, aporten idees que ens ajuden a millorar a tots com a societat.

tracking