La tribuna

Una nova era

Nous professionals, noves organitzacions i nous lideratges

Creat:

Actualitzat:

El progrés tecnològic porta de la mà una forma inèdita de relacionar-nos amb les coses i amb les persones a través de l’automatització i l’intercanvi de dades, el big data i la intel·ligència artificial. La transformació digital instal·la noves maneres de pensar, d’actuar, de dissenyar estratègies, de prendre decisions i assumir el lideratge gràcies als recursos que la tecnologia ofereix. La crisi del Covid-19 i la nova normalitat, suposaran la consolidació d’aquestes tendències.

Però assumim-ho: la transformació digital també transformarà el món laboral. El perfil dels treballadors, de les organitzacions i els líders canviarà. La tecnologia s’ha convertit en un aliat, però destruirà la importància de l’ésser humà en l’activitat productiva? I les organitzacions i els líders? Ens espera un món de “màquines”?

Com afrontar el canvi?

En l’era industrial la introducció de la màquina de vapor va portar a una necessitat de més mà d’obra per a desenvolupar tasques mecàniques en cadenes de producció amb tasques repetitives i poc valor afegit. En l’era digital, en canvi, els treballs tindran, d’alguna manera, automatitzada la part menys productiva i els i les professionals podran centrar-se en tasques de molt més valor afegit. Hi haurà oficis que desapareixeran i treballs substituïts per la digitalització, sense cap dubte. Però l’aportació de la diferència de l’humà, serà essencial. Ho hem vist en aquests dies de quarantena. La tecnologia és només un facilitador, ens ha d’ajudar a millorar.

Les persones han de superar la paràlisi davant del canvi. Veiem com s’aproxima una etapa de més esperança i de confiança en el futur i en el camí a aquest canvi caldrà construir determinades capacitats.

Les noves professions que necessitem en aquest nou paradigma, com ja detallava l’any 2018 Adecco, hauran de tenir capacitats tècniques i estar orientades a resultats, amb valors socials, habilitats col·laboratives, gestió de la imatge pròpia, del canvi, habilitats internacionals, interpersonals i bones dosis de comunicació.

Per la seva banda, aquesta era digital, plena d’incerteses, necessita organitzacions amb metodologies de treball àgils. L’organització tradicional, jeràrquica i funcional, ha d’optimitzar els resultats amb menys recursos i dificultats.

D’altra banda, els equips àgils en xarxa han de respondre a les emergències a curt termini i crear el llarg termini. És necessari homogeneïtzar el funcionament dels equips i començar a utilitzar diverses metodologies per simplificar processos. Per a aquestes noves organitzacions, també caldrà nous lideratges capaços d’assumir la difícil tasca de la transició.

Aquests i aquestes líders han de saber empatitzar donant veu a la base de la piràmide. És la clau de l’èxit, ja que és a la base on es coneixen part dels problemes i segur que poden donar visió a noves solucions.

Aquest nou lideratge que necessita aquest nou moment ha de ser creïble i saber envoltar-se dels millors experts per a prendre decisions de manera àgil i exigent. Han de transmetre amb claredat missatges concisos que donen direcció i simplifiquen el que és complex.

Generen optimisme amb els peus a terra i mirant cap endavant. No sols seran lideratges competents, sinó líders amb mètode, amb valors com l’empatia, la humilitat i la vulnerabilitat.

Crec sincerament que en aquest món hi ha lloc per a tothom i que estem davant d’una nova oportunitat. Ara bé, cal enfrontar-se a aquest canvi sense por i sense dilació.

* Anna Olsina, Experta en finances, banca, gestió patrimonial i innovació tecnològica

tracking