x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Finances controlades

Actualitzada 16/06/2020 a les 06:58
    Jordi Ribes
La Covid-19 ha costat molts diners. El Govern, intel·ligentment, ha obert l’aixeta de la despesa fins a nivells històrics per ajudar la població. Sense tirar la casa per la teulada però sense contemplacions amb l’objectiu que no tanquessin empreses, que els treballadors cobressin a final de mes, que els autònoms no haguessin de posar punt final a la seva aventura empresarial i per facilitar la conciliació laboral i familiar. Tot plegat, i tal com ha explicat el ministre Portaveu i de Finances Eric Jover, ha costat més de 65 milions d’euros. Uns 60 milions per a ajudes socials i econòmiques, i vora 5 de despeses sanitàries. Si li sumem el que el Govern deixa d’ingressar en concepte d’impostos, taxes i davallada en general de l’activitat, la previsió de dèficit per al 2020 és de 112 milions. Per al 2021 s’ha previst un dèficit de 76 milions.
Espanta? Una mica. Però podem estar tranquils. Perquè hem fet bé els deures els darrers anys i ho podem assumir internament. I també perquè hem fet bé els deures els darrers mesos i hem obert vies de finançament externes.

M’explico millor:
El Govern ha tancat una pòlissa de crèdit amb els bancs del país de 50 milions i una emissió de deute públic de 125. També cal sumar els 3,2 milions del compte de compensació i 3,3 més provinents de la solidaritat de tots nosaltres.

També tenim 70 milions de les reserves d’Andorra Telecom i 10 de FEDA, que podem utilitzar sense alterar els seus plans d’inversió. Però el Govern ha optat per no tocar-los i tenir una via en cas de rebrots o que les coses no vagin tan ben encaminades com ara.
Per què no els toquem? Perquè podem demanar-ho fora. El Govern acaba de tancar una operació de crèdit de 100 milions amb Crédit Agricole en unes molt bones condicions. També acaba d’ingressar al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa.

Finalment, ja s’ha formalitzat el procés per entrar al Banc Europeu d’Inversions i, els propers mesos, serem el 190è país del Fons Monetari Internacional.
Podem, per tant, estar tranquils i centrar-nos a fer créixer l’economia interna. Per retornar com abans millor a la línia positiva que dúiem abans de l’esclat de la pandèmia.
Etiquetes
  • #4 Pitjor que el Covid
    (16/06/20 19:37)

    Joan va dir..
    Les conseqüències d'aquesta paràlisi econòmica seran apocalíptiques, canviarà sens dubte el curs de la història d'Andorra. Hauríem d'haver fet com Suècia, no van parar la seva economia i tenen menys morts a proporció que Andorra.

    Respondre
  • #3 Joan
    (16/06/20 17:22)

    Certament és aviat per treure conclusions, però el Govern ha fet el que s'havia de fer en una situació com aquesta: liderar les mesures amb diner públic per evitar un sotrac més gran. I en gran part ho ha pogut fer perquè gràcies a la política dels darrers anys tenia un endeutament baix.

    Respondre
  • #2 Esteu tontos?
    (16/06/20 10:06)

    Fer se el xulo, o treure pit es lleig, fora dels nostres costums,malauradament les noves generacions ho han oblidat...
    Pero nomes cal veure el PIB dels altres petits paisos i veurem lo bons que som malgastan....Iberoamericans del Pirineu...

    Respondre
  • #1 Xavier
    (16/06/20 08:02)

    Afirmar que s'ha fet una bona feina, ara es molt prematur, ara s'ha fet el primer pas i no havia moltes opcions. Ara falta saber com es fara front  a la crisi econòmica, i sobretot com es repercutirà això a la població. Aleshores es quan es podrà parlar de resultats i fer les valoracions. En vista de la trajectòria del Govern, jo no seria tan agosarat ni eufòric, i espero equivocar-me, però no ho crec.

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts