Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units s’estan destrossant. Els manifestants es mobilitzen assaltant les principals vies de les ciutats nord-americanes per reclamar justícia per la mort de George Floyd.

La setmana passada, les protestes es van propagar a tot el territori dels EUA i a tot el planeta. En altres països occidentals són infreqüents les morts de joves negres durant la seva detenció. És lamentable pensar que els ciutadans de Madrid, Londres i París vagin a destrossar els fruits de mesos de confinament estricte, aglutinant-se colze a colze per demostrar, quan el problema més urgent a Europa és més un possible rebrot de casos de Covid-19 que la violència policial.

Donald Trump va respondre prometent la mobilització de la guàrdia nacional i va dir que “quan comença el saqueig comença el tiroteig”. La seva reacció a les protestes va ser criticada per tota l’Europa occidental. El subcomitè de drets humans del Parlament Europeu fins i tot va dedicar una sessió especial, la setmana passada, per analitzar la violència policial als Estats Units després de la mort de Floyd. Pensar que fins fa poc el treball d’aquest Parlament estava destinat a països com la Xina, Rússia o Egipte... Clar que sí! Tornem a fer “Amèrica gran de nou”!

No hi ha dubte que la relació transatlàntica ha de sanejar-se urgentment. Quan la va convidar Trump a una reunió del G7 als Estats Units, Angela Merkel va al·ludir diplomàticament als riscos de la Covid per rebutjar la invitació, fet que va provocar la fúria de Trump. En represàlia, ell va demanar un G7 ampliat que integraria Rússia, Corea del Sud i l’Índia, per “representar adequadament el que està passant al món”.

Qui es beneficiarà al màxim d’un escenari de tensió entre Europa i els EUA? És evident que la Xina i Rússia. Esperem que els esdeveniments d’aquesta setmana convinguin almenys l’u per cent dels electors nord-americans indecisos que un segon mandat de Trump faria gairebé impossible que el món democràtic es curés.

tracking