La tribuna

Fins ara, ara, i a partir d'ara…

Certeses, incerteses, i decisions a prendre

Creat:

Actualitzat:

Si n’hi haurà de coses que haurà canviat el “punyetero Covid”!

És ben curiós. Nosaltres que, com la major part del món occidental, vivíem bastant còmodament instal·lats en una certa normalitat, decidint en qui confiàvem i per qui o que apostàvem. I ha vingut un virus, microscòpic i amb corona, a posar de cap per avall tot el que ens feia estar segurs i tranquils. Fins a quin punt, ja es veurà...

Per la part que ens toca, com empresa andorrana que, des del 2008 porta més de 30 esdeveniments esportius en les 13 temporades en què hem fet els diferents TIM Andorra, vivim amb preocupació el futur, amb resignació el present, i venim d’un cert desencís del passat.

Certament, en els darrers 5 exercicis, els nostres esdeveniments, s’han mogut any rere any per damunt dels 300 equips, els 10.000 visitants i les 25.000 pernoctacions. L’any passat vàrem assolir la xifra acumulada de 250.000 pernoctacions. Un impacte en el sector turístic que mai ha comptat amb el suport dels organismes de promoció turística ni del país ni dels comuns. És cert, que fins al 2015 o 2016, no vàrem començar a demanar-ho, però des de llavors, la resposta ha estat sempre donar-nos alguna excusa per no col·laborar.

Tothom sap que les curses relacionades amb muntanyes no només han rebut un suport econòmic substantiu, sinó que, a més, els mateixos organismes ho exhibien amb orgull. No entrarem a discutir la bondat de fer-ho. Evidentment, tot el que es faci per atraure visitants i negoci contribueix a crear recursos per a Andorra. La pregunta és, i el TIM Andorra, no?

Aquest 2020 havia de ser l’any en què batíem tots els rècords. Al mes de febrer, just abans de l’esclat de la pandèmia, teníem inscrits 396 equips entre els tres torneigs. I, tenint en compte que, encara quedaven places i temps per cobrir en el TIM Two (finals de maig) i el TIM Vòlei (finals de juny), tot feia pensar que es podria passar amb escreix dels 410 equips inscrits. No és una novetat que cada any creixem, però enguany, passaríem dels 400 equips. No hi ha gaires esdeveniments a Europa d’aquestes dimensions, i molt menys a Andorra. El virus ha fet impossible dur-los a terme. Ens hem hagut de resignar a no fer-los. Però com que no ens volem resignar a deixar de fer-los en el futur, ens hem escarrassat a deixar ben alt el nom de país.

Nosaltres, en part gràcies als avals de Govern, hem assumit retornar als equips inscrits el total de la inscripció. Hem retingut menys del 12% als equips, però si mantenen la inscripció per al 2021, aquesta quantitat serà considerada bestreta per la seva nova inscripció, i, per tant, en realitat l’edició 2020 haurà estat a cost zero per als inscrits que no hauran pogut gaudir-ne, però que a l’hora es mantinguin fidels a nosaltres.

Hem assumit els costos de gestió i preparació dels TIM, una tasca que durant l'any manté a un equip de treball a plena dedicació. Al davant de tot els interessos dels participants, fet que, en realitat, vol dir salvaguardar el nom d’Andorra.

Reiterem que, segurament, no hauria estat possible sense l’aval de Govern. També ens atrevim a aventurar que molt probablement no hauríem necessitat aquest aval si, en els darrers anys, haguéssim disposat del patrocini del que parlava abans, i que creiem, a hores d’ara, plenament justificat. Per tant, agraïts enormement per ajudar-nos a trobar el finançament, però creiem que cal evolucionar cap a una vinculació intensa en termes de patrocini actiu.

I a partir d’ara, què?

Aquesta és la pregunta que ens fem tots. Segurament des del Cap de Govern fins a qualsevol de les persones d’aquest país.

Quan podran venir els visitants estrangers?

Quan es podran tornar a fer esdeveniments esportius?

Com hauran de ser els esdeveniments massius?

Podran els establiments hotelers seguir donant els mateixos serveis que ara?

Aquestes i moltes més preguntes, esperem poder anar-les contestant entre tots plegats en el futur. El que sí podem començar a plantejar-nos, com a país, és si volem posar en risc un determinat tipus d’esdeveniments, amb l’entrada de visitants i consum que comporten. Si estem disposats a renunciar a la generació de recursos reals i tangibles que esdevenen regularment des que s’estan duent a terme.

No voldríem acabar sense fer un reconeixement explícit a tots aquells que, any rere any, ens ajuden. La Federació Andorrana de Bàsquet, sense la qual no s’hauria engegat aquest camí. La Federació Andorrana de Vòlei, el mateix. El Departament d’Esports de Govern, i especialment les figures de tots els secretaris d’Estat, Víctor Filloy, Manel Blasi, Jordi Cerqueda, Jordi Beal i Justo Ruiz, que sempre ens han ajudat a cercar solucions en els moments en què calia resoldre algun problema. Als responsables comunals de les instal·lacions esportives, als responsables del sistema educatiu. A Andorra Telecom, i molt especialment a la Inés Martí, amb qui sempre hem mantingut un col·laboració franca, als “nostres” Hotels i als “nostres socis” de Viatges Montmantell, a la resta de proveïdors... Entre tots hem fet una gran feina, i esperem continuar-la fent millor a partir del 2021.

Hem demostrat que EL BÀSQUET i EL VÒLEI FORMATIUS TAMBÉ ENSENYEN AL MÓN LES NOSTRES MUNTANYES.

Ens en sortirem, esperem que més junts que abans.

* MANEL CASAS, CEO MATE I ORGANITZADOR TIM ANDORRA

tracking