Foc i lloc

Salaris pagats amb diners públics

L’opacitat consisteix a donar informació esbiaixada

Creat:

Actualitzat:

Recentment, la premsa ha publicat els salaris de l’Administració General i els cossos especials, fet que permet comparar-los amb el salari mitjà de 2.112 euros. Aquests treballadors són un total de 2.470 persones, 981 dels quals pertanyen al cos general i mig miler als cossos uniformats. Tots ells són objecte d’atacs freqüents, identificant-los despectivament com a “funcionaris”, però en realitat es tracta d’una amalgama de situacions diferents que només inclou una part de l’Administració. Un terç del cos general cobra menys de 2.000 euros, un altre terç entre 2.000 i 2.500 euros, i el terç restant supera els 2.500 euros. Les disparitats salarials més acusades es donen al cos general i al cos de policia, en què el sous més elevats multipliquen de cinc a deu vegades els més baixos.

Les entitats que depenen de Govern són un món diferent; onze directors generals perceben més de 120.000 euros bruts anuals de mitjana, entre els quals hi ha els del SAAS, l’AFA, la CASS, Andorra Telecom, la UIFand, Andorra Turisme, Actua i FEDA. A més, el SAAS compta amb tres directors (assistencial, econòmic i d’infermeria) que perceben de mitjana 110.000 euros anuals. Per tenir una idea més aproximada del que representen aquests sous s’haurien de comparar amb el PIB, el salari base i el salari mitjà. No és congruent que els directors de les parapúbliques cobrin més que el cap de Govern i els ministres, ja que no tenen el mateix grau de responsabilitat. La retribució d’un professional hauria d’estar relacionada amb les funcions del lloc que ocupa i amb el nivell de responsabilitat. Als electes se’ls exigeix que prenguin decisions pròpies del càrrec i responguin davant la ciutadania, però no és fàcil justificar la remuneració d’aquells que no han estat escollits i només responen a qui els ha contractat.

Per garantir que els càrrecs amb un nivell de responsabilitat més elevat cobrin més, no cal augmentar la despesa en salaris públics, sinó reordenar l’actual esquema salarial, millorant la retribució d’alguns i rebaixant la d’alguns altres, eliminant assessors i càrrecs de confiança i prescindint de despeses supèrflues. Esperem que quan s’aprovi la Llei de transparència, estiguin disponibles les retribucions dels polítics i dels alts càrrecs de l’Administració i les parapúbliques.

tracking