Foc i lloc

La nova normalitat (I)

Negatius per ara en el test d’anticossos, torna la pregunta pel sentit

Creat:

Actualitzat:

Des del new normal de després de l’atemptat del l’11-S, la nova normalitat (neue Normalität) és un concepte de la filosofia alemanya per descriure la irrupció a la Casa Blanca de l’agitador Trump i el seu intent de dividir el país en dos grans grups: aquells que creuen la seva versió i aquells que creuen que ja no hi ha cap versió que mereixi ser creguda. Una molt astuta i ideològica invenció.

Amb la pandèmia l’expressió ha passat a la política en un intent de planejar el canvi que ve. La nova normalitat és ja un exercici de projecció de futur, un nou concepte polític, un nou mantra que, a cop de sentir-lo i repetir-lo, ens anirà transparentant el que ens espera els propers anys. Però, ara que ja hem iniciat la desescalada, se’ns agreuja la gran incertesa en què vivim. També la inseguretat i la perplexitat. Aquest horitzó, aquest futur, si és nou, com podrà ser normal? I si és normal, com podrà ser nou? Un recurs retòric que no presagia idees clares. Aquesta frase de moda, aquesta NN com ja se la coneix, donarà molt de joc. D’entrada ja ens va avisant que els estàndards han de ser uns altres. “We won’t return to normality, because normality was the problem”, han pintat en les protestes a Hong Kong. Hem vist i veiem, en el nostre món, com moltes normalitats són també aquí un autèntic problema. És la preocupació dels signants del món de la ciència i la cultura del manifest Non à un retour à la normale publicat fa 15 dies a Le Monde. Davant la crisi i la gran tragèdia que ens revela l’actual pandèmia, ens preocupa ja l’après, aquesta NN.

Estem encara a l’inici del debat. El filòsof Slavoj Zizek afirma que ja no hi haurà cap retorn a la normalitat. Michel Houellebecq li contesta que el món continuarà exactament igual. Home, igual, igual, no ho crec. No és fàcil avui ser cínic i frívol. Amb la Covid-19 s’ha posat de manifest la nostra pròpia vulnerabilitat i les nostres maneres de viure, treballar i pensar, així com la fragilitat de la nostra forma de ser, d’estar i de concebre el món. “Ens crèiem els number one”, ha escrit amb encert mossèn Pepe. Enmig d’aquesta gegantina disrupció, vius i negatius per ara en els tests, torna la filosofia i la pregunta pel sentit.

tracking