Foc i lloc

Repatriaments durant la crisi

Exteriors ha gestionat el retorn de 79 ciutadans del país

Creat:

Actualitzat:

En el context de la crisi sanitària de la Covid-19 la gran majoria de països ha limitat dràsticament el desplaçament de les persones, tant per via terrestre com aèria, per evitar la propagació del virus. Una mesura encertada en aquesta situació d’emergència, però que ha deixat molts ciutadans sense opcions de poder tornar a casa.

En moments excepcionals com l’actual els governs tenen l’obligació de preocupar-se pels ciutadans que estan fora del país i han de facilitar el seu retorn, sempre que així ho desitgin. Han de posar al seu abast totes les mesures d’acompanyament necessàries fins que puguin tornar al seu lloc d’origen.

En aquest sentit, el ministeri d’Afers Exteriors d’Andorra està fent una gran tasca per fer retornar tots els andorrans o residents que viuen a l’estranger, ja sigui per motius laborals, d’estudis o turístics. Ha pogut repatriar fins a la data 79 ciutadans que volien tornar al país. i ha ajudat en el retorn cap a andorra des d’Espanya i França en més de 70 casos. Per aconseguir-ho, el ministeri i les representacions diplomàtiques del país han fet un seguiment individualitzat de cada cas, mantenint sempre una estreta col·laboració amb les ambaixades o consolats francesos i espanyols dels diferents països concernits.

No obstant això, i malgrat els esforços realitzats, encara queden unes 34 persones a països com Cuba, Filipines, la República Dominicana, Argentina o l’Índia, entre d’altres. S’hi està treballant amb l’objectiu de fer-les tornar com abans millor.

Paral·lelament, el ministeri també manté contacte regular amb tots els andorrans que han decidit no tornar.

El Registre de viatgers ha estat un element imprescindible per al ministeri, per saber quines persones es troben a l’estranger, i mantenir contacte directe amb elles i les seves famílies. En aquests moments complicats s’ha demostrat la utilitat d’inscriure’s en aquest registre quan marxem d’Andorra, ja que en cas d’emergència és molt més senzill i directe poder activar el suport de les autoritats.

Amb aquesta diligència i esforç haurien d’actuar tots els països per tal de poder repatriar els seus nacionals o residents.

tracking