La tribuna

Una aturada que ens permetrà tornar més forts i solidaris

Si el que volem és arribar ràpid, anem-hi sols, si el que volem és arribar lluny, anem-hi acompanyats

Creat:

Actualitzat:

A mitjan març del 2020 es va aturar el món tal com el coneixíem. Tan sols un irreductible grup de persones continuaven les seves tasques habituals per facilitar-nos a tots la vida, des del transportista al personal de caixa dels comerços de productes de primera necessitat, passant pel personal de guàrdia, funcionaris, cossos especials i personal sanitari de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i, per descomptat, totes aquelles persones que s’han ofert i se segueixen oferint per ajudar la Creu Roja Andorrana. Tampoc ens podem oblidar de totes les empreses i entitats que han demostrat una gran solidaritat i responsabilitat social fent arribar productes de primera necessitat, ajuda de tota mena a la nostra entitat i a altres. A tots plegats: mai us estarem prou agraïts.

Si ara, a final d’abril, haguéssim de resumir totes les activitats realitzades per la Creu Roja, ens quedaríem amb el resum següent:

Aquests moments de dificultats són els que ens defineixen com a societat, són els que treuen el millor de cada persona -i a vegades també el pitjor, però en moments com aquests ens quedarem amb el millor- i, en aquest sentit, la societat andorrana ens ha ensenyat que som solidaris i responsables i que estem units i compromesos amb els nostres, però sobretot amb el país. La manera que tenim de fer front a la situació és el que marcarà la diferència i, de fet, ja l'ha marcat en aquest primer pic de l’epidèmia. La corresponsabilitat i la conscienciació ens han permès evitar la saturació del nostre sistema sanitari. La definició de la solidaritat ha agafat tot el seu sentit partint de l’individu que no ha dubtat a fer-se voluntari sense tenir por del contagi i arribant a les empreses que han deixat de costat el profit per privilegiar la salut pública -moltes ja havien decidit tancar les portes per prevenció abans dels decrets oficials-.

El Govern ha comptat amb nosaltres per col·laborar en la gestió i logística dels desplaçaments dels nostres padrins ubicats en les diferents residències del país. Els hem traslladat amb la màxima cura i les majors atencions possibles als dos hotels que teníem assignats i hem fet torns de vint-i-quatre hores per atendre’ls amb la màxima dignitat i atenció possibles. Hem estat amb ells i per ells en tot moment.

Totes aquestes accions són part de la nostra missió, però abans de tot ens fan créixer com a persones. Aquestes bones relacions amb el Govern i les col·laboracions estretes, intensificades aquestes últimes setmanes, fan que ens congratulem que la Creu Roja hagi sigut l’elegida per coordinar, juntament amb Protecció Civil, tot el personal voluntari per dur a terme en els propers dies els famosos tests d’anticossos.

La nostra essència és ajudar i per això és pel que va néixer l’entitat a Solferino: per ajudar. No hi ha satisfacció més gran que poder ajudar la nostra població quan ens necessita, i si es fa de manera desinteressada, com és el cas del voluntariat per a tots els voluntaris, la meva admiració és encara més gran.

També volem agrair des d’aquestes línies al Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut i als comuns les gestions efectuades en la problemàtica dels temporers. No era fàcil, però posant-hi bona voluntat per part de tothom estem resolent a poc a poc la situació generada. No n’hem estat tampoc al marge i això ens dignifica com a societat.

Si el que volem és arribar ràpid, anem-hi sols, però si el que volem és arribar lluny, anem-hi acompanyats… Així ho creiem des de la Creu Roja i així volem que continuï essent.

Amb l’ajuda de tots, amb l’esforç de tothom. Virtus unita fortior.

* Josep Pol Pedrós, President de la Creu Roja Andorrana

tracking