Foc i lloc

Les tres fases del turisme

Canviaran les coses o tot tornarà a ser igual?

Creat:

Actualitzat:

De quin grup sou: dels qui penseu que aquesta crisi marcarà un abans i un després en la manera de viure i en l’economia mundial? O, per al contrari, creieu que, quan tot torni a la normalitat, ens oblidarem d’aquests mesos tan complicats i tornarem a fer les coses com les fèiem abans?

Parlaré d’unes declaracions que ha fet Jean-François Rial, director de l’empresa Voyageurs du Monde, perquè albireu cap a on podríem anar. Rial aporta una visió gens acadèmica i fins i tot un pèl utòpica sobre com serà el turisme post-Covid-19. Però fa reflexionar.

Assegura que caldria discernir entre tres fases turístiques.

La primera, l’actual, convivim amb el virus i el sector pràcticament s’atura a escala mundial, perquè les fronteres estan tancades, però també per la por de viatjar.

La segona fase seria la de la superació. El virus s’haurà pogut controlar, sortirà una vacuna, o altres variables, i tornarem a viatjar, tornarà el turisme de masses perquè les condicions tècniques i polítiques, en el fons, no hauran canviat.

Però, i si hi ha una tercera fase? Una a més llarg termini? En què la sostenibilitat i el medi ambient passarien per davant del benefici econòmic. Es començarien a implementar diversos impostos ecològics pel simple fet de viatjar. És a dir, pagaríem en funció de les conseqüències ecològiques que deriven de la nostra acció: pel desplaçament o per l’activitat que desenvolupem al nostre destí.

La imposició, diu Rial, no s’hauria de fer pel valor de consum, sinó en funció de les conseqüències ecològiques del que consumim.

Aquesta situació faria que el turisme es reinventés per anar cap a un model més local. No gaire allunyat, en allotjaments respectuosos amb el medi ambient i, sobretot, oferint qualitat per sobre de massificació.

El dret a voler-ho tot, sense pagar les conseqüències, no és possible. Anar cap a certes limitacions en el turisme és necessari pensant en la supervivència d’aquest planeta i de la humanitat.

A Andorra els nostres paisatges embellidors, les propostes cada cop més respectuoses amb el medi ambient i la qualitat de l’oferta turística segur que ens permetrien encaixar en aquesta tercera fase.

tracking