Foc i lloc

El test d'anticossos

Dades per a un estudi epidemiològic

Creat:

Actualitzat:

El Govern, segons va anunciar el ministre de Salut, vol realitzar el test d’anticossos a totes les persones que viuen i treballen a Andorra; l’any 2019, segons el servei d’Estadística, érem 77.543 els habitants censats i 81.748 els registrats. Aquesta prova és una eina per conèixer el grau d’immunització de la població i ha de servir per reforçar el control epidemiològic i tenir una radiografia de la situació sanitària del país. La prova també s’ofereix als treballadors fronterers que, el desembre del 2019, eren 1.696, xifra que inclou totes les tipologies relatives a aquesta categoria de treballadors. Cal fer menció dels voluntaris que s’han apuntat per col·laborar en tota l’operativa; el voluntariat, una figura habitual i repetida en la nostra societat, constitueix una mostra de maduresa social i democràtica.

Disposar de bones estadístiques serveix per planificar i fer més efectives les polítiques que es vulguin dur a terme. Les proves d’anticossos són útils per valorar el grau d’immunitat de la població que, segurament, estarà per sota del que estimava el ministeri de Salut. Fa uns dies s’havien inscrit més de 60.000 persones a la plataforma coronavirus.govern.ad per demanar cita prèvia per fer-se el test, fet que supera el 73% de la població censada, tot i que hi pot haver inscripcions duplicades per la diversitat de vies d’accés. Aquesta prova que pretén determinar l’estat de salut ha començat pel personal sanitari, ja que d’aquesta manera s’evitarà que els centres sanitaris puguin esdevenir un focus de contagi. Però caldria també donar prioritat als col·lectius que estan en actiu, especialment els que treballen de cara al públic, i també als que es preveu que s’integrin a la feina la setmana vinent.

De totes maneres, no s’ha de patir per la quantitat de tests, amb el milió i mig d’euros invertits n’hi haurà més que suficients. No és obligatori sotmetre’s al test d’anticossos, però sí recomanable; no obstant això, hi ha certa reticència per part d’un sector de la societat que considera que vulnera la seva privacitat i, evidentment, no està mancat de raó. Els polítics han de convèncer el ciutadà i no amenaçar-lo, com s’ha fet en algun moment, donant la sensació que en lloc de mirar per la nostra salut el que es pretén és treure’ns drets.

tracking