x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Només és un simple test

Actualitzada 03/05/2020 a les 06:42
A Andora estem acostumats a fer de tot una polèmica, a vegades amb raó, i d’altres sense. Sembla que darrere de tot hi ha una maniobra conspiranoica, però a banda de fer moltes insinuacions, a l’hora de la veritat ningú té la gosadia de donar la cara i fer una denúncia com Déu mana i tot queda com amagat darrere d’una sospita que al final passa a l’oblit. Segur que passen coses de les quals els ciutadans ni els periodistes ens assabentem, el nostre país no és immaculat i també tenim personatges que s’aprofiten de contactes i males arts per fer negocis i acumular més fortuna de la que ja tenen.
Però m’estic desviant del que volia parlar. Concretament d’aquests tests ràpids per detectar anticossos. N’he sentit de tots els colors, que si a Castella i Lleó són més llestos que nosaltres i van pagar menys diners, es dubta de la fiabilitat, i per acabar d’adobar-ho de la privacitat. No soc un expert en tests ni tampoc a comerciar amb xinesos, com a màxim amb el basar del costat de la feina. Entenc, però, que els preus del material sanitari que ven la Xina fluctuen segons la demanda i la quantitat, i amb la situació de desesperació en què es troben els països per aconseguir tests i respiradors em resulta molt difícil veure ningú regatejar uns euros per uns tests, quan el fabricant sap que té cua de compradors disposats a pagar el mateix o més. Hem de ser rigorosos i entendre les difícils circumstàncies.

L’altre punt fa referència a la desconfiança. És la sanitat pública la que està salvant vides, i desitjo, anhelo i prego que els ciutadans no ho oblidin mai per si ens intenten colar retallades perquè la sanitat privada es quedi amb una part del pastís del negoci. Per això no entenc aquest sobtat moviment de desconfiança a fer els tests que ha comprat el Govern. Algú creu que les nostres dades seran utilitzades per a alguna cosa misteriosa? Només serveixen per detectar la Covid, i prou.
  • #10 estevet
    (03/05/20 16:46)

    Que no hi hagi cap detall a què consentim, ni com es tractaran les mostres de sang, ni què es farà dels resultats és una falta professional molt greu.
    Dit d'una altra manera, és d'amateurisme.

    Respondre
  • #9 Pepet
    (03/05/20 13:56)

    24000 persones no inscriites per voluntad propia? Comencem a comptar: Quans son falsos residents passius, que tan sols tenen residencia per motius fiscals i no viuen a Andorra? Quans son falsos residents amb treball que viuen a la Seu i voltants i no poden passar la duana? Quans son andorrans que viuen fora i mantenen residencia a Andorra? Visquem realment aAndorra el que diuen els registres oficials? El cens es real?

    Respondre
  • #8 ciutadana
    (03/05/20 13:15)

    Ni desconfio de govern , ni molt menys de salut, i penso fer-me el test. Això no obstant, si que considero que s'han de fer les coses be de bon principi, i en els temps que vivim, el govern ens ha de garantir que les nostres dades seran utilitzades nomes per això i RES MES QUE PER AIXÒ (I Com dic, no dubto que la seva intenció es aquesta). Però m'horripila que, primer amb l'escusa de la salut, que tothom pot veure de sentit comú, comencem a donar permis per, geolocalització, passaports immunitaris etc etc ....que , en altres condicions que mai se sap, poden utilitzar-se d'un altra manera i no per gent d'aquí precissament.( No fa falta estar aqui per tenir les dades d'aquí)em compreneu? Personalment , prefereixo les dues coses juntes, però si tinc que triar entre seguretat i llibertat, prefereixo aquesta última mil vegades!

    Respondre
  • #7 Castellano Comunero
    (03/05/20 10:39)

    Massa resumit; no tots desconfien per alló de la privacitat. A mi em preocupa la meva privacitat tan sols quan la puc controlar peró, en el moment que engego el móvil o dono dades a una institució, per qué hauria de preocupar-me si ja la he perdut? M'explico: Cada any haig de passar revissió mèdica laboral; jo no vull fer-la i el motiu és que no crec que serveixi de molt; si em diu que tinc malament el sucre, jo haig de treballar igualment i, no patiu, si tinc una malatia greu, no m'ho dirá. Doncs, si aquests test son tan decisius, que els facin obligatoris perqué, si no ho fan, podem creure que no ho son, com les mesures fins ara, que molt de recomanar peró, obligar, no. Faré els test per els altres prequé, si estigués sol, no m'ho faria: Total, ens han dit que hauria de contagiar-se el 60% de la població i fer-se el test la mateixa proporció...

    Respondre
  • #6 The Observer
    (03/05/20 10:10)

    Es una opinió i com el cul cadascú te el seu

    Respondre
  • #5 Lluis
    (03/05/20 10:05)

    Joan : no es tracta de desconfiar de tot nomes del que et donen raons per desconfiar. Aquests tests estan donan resultats diguem ho suaument desconcertants. S han pagat a preu d or i a traves un intermediari privat. Es prohibeix que laboratoris privats facin test , potser no es vol que es puguin contrastar resultats ? I ara deixant de banda els tests. Les retallades en sanitat publica i seguretat social s estant fent des de fa mes de 20 anys i s estant privatitzant igualment des de fa mes 20 anys. Per els mateixos que avui la volent defensar. Referent al diari , perque no eu parlat de la situacio de caos que ha viscut el hospital ? Perque no eu parlat que molts caps de departaments algun director, i molts dels metge "estrella" de l hospital estan tancadets a casa per por ? Massa facil per part teva demanar ara vots de confiança quan hi ha hagut tantes deficiencies i fets extranys i vosaltres com a periodistes ho haurieu de saber.

    Respondre
  • #4 Pere
    (03/05/20 09:55)

    El test no serveix de res. Fins i tot el ministre espanyol l'ha admès. El test només et detecta com ets en eixe moment, no el dia després. Per a això, hauries de fer-te test cada dia. En aquest cas, que sigui voluntari.

    Respondre
  • #3 Dret
    (03/05/20 09:52)

    No es tracta de si es un només un test. Es tracta de si és legal o il.legal la seva olbigació. Per a molts, és important les lleis i l´estat de dret per damunt de tot.

    Respondre
  • #2 Toni
    (03/05/20 09:20)

    En els documents dels famosos tests diu que anant donarem el constre consentiment informat. Però no he trobat en lloc a que donem el nostre consentiment. No crec que hi hagi res amagat, però si el govern vol un consentiment, com és normal ens a de dir a que no?

    Respondre
  • #1 Verecundia
    (03/05/20 09:15)

    No tots pensem com tú Joan, concretament 24 mil persones no s'han apuntat per fer el test perquè no pensen com tú. Pot ser que els que no pensem com tú estem equivocats...?

    Respondre
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts