x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Un desgraciat

Un cafè descafeïnat amb llet desnatada i sacarina
Actualitzada 23/04/2020 a les 06:47
No, senyor, ni pensar-ho, de cap de les maneres. S’hi posin com s’hi posin. Ningú em convencerà que un llimac i un cargol són el mateix mol·lusc gasteròpode (faríeu llimacs a la llauna o els tiraríeu a l’arròs de muntanya?) o que les trumfes i les xufles són el mateix tubercle comestible (només d’imaginar-m’ho, l’estofat de xufles em fa venir basques). No senyor: una cassola no és una olla; ni una paella, una planxa. Cada cosa té un nom i hi ha un nom per a cada cosa, que no us enredin.
Al bar de casa, hi havia aiguardents, vins de diferents colors, licors estranys i begudes diverses. Però, igual que al pa, pa i al vi, vi, i que la carn fa carn i el vi fa sang, el cafè era cafè, la coca-cola era coca-cola, la llet era llet i el sucre era sucre. On s’és vist demanar una coca-cola i que el cambrer hagi d’investigar si la vols de llauna o d’ampolla, “sin” o “con” (sempre en castellà, però no m’aclareixen sense o amb què), zero o normal (ara en català, però sense dir-me d’on treuen el zero). Coi! Una coca-cola “sense” o zero no és coca-cola, igual que no és cervesa una beguda que no dugui alcohol o que un líquid blanc que no hagi sortit d’una mamella no és llet o que l’aigua negra i calenta sense cafeïna no és cafè. Quan aquest circ va començar, s’explicava un acudit que deia que un client demanava a un cambrer “un cafè descafeïnat amb llet desnatada i sacarina” i que el cambrer encarregava al cafeter del taulell: “Un desgraciat!”

Aquí volia arribar: per desgraciat, el dia d’avui. Un dia com qualsevol altre, enclaustrats a casa, engabiats i empresonats injustament, farts de pentinar el gat o de matar l’aranya, havent de posar-nos el morrió per anar a pasturar una estona migrada o a comprar el nostre pa de cada dia i quatre galindaines, sense poder anar a la plaça a remenar llibres ni sentir els crits i les rialles dels marrecs encalçant tot déu perquè els comprin alguna rosa, amb les llibreries i les floristeries mig tancades, sense cap sant que ens mati el coronavirus i ens ompli de roses... Diuen que celebrarem la diada a les xarxes socials... Ai, senyor, que patirem! Us hauria de desitjar “Bon Sant Jordi”, però ja m’entendreu si faig com el vell cambrer: “Bon desgraciat!”
  • #1 la tieta andorrana
    (23/04/20 09:05)

    Ben desgraciat! Malgrat tot, bona diada! L'any vinent ja veurem com el passem... Ara vaig a fer-me un bon cafè i el batejaré a la salut de tots!

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts