x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Conductes incíviques

Caldria buscar fórmules per castigar els que desobeeixen durant la crisi
Actualitzada 09/04/2020 a les 06:54
Ja estem a mitjan quarta setmana de confinament i la major part de la ciutadania segueix les recomanacions de Govern, quedant-se a casa i evitant al màxim les sortides que no siguin necessàries, així com les conductes de risc. I sembla que l’esforç col·lectiu està donant els seus fruits, ja que, segons les autoritats sanitàries, no està tenint lloc el col·lapse sanitari tan temut. I en una societat com la nostra, en què la llibertat de circulació és un dret fonamental, consolidat i molt arrelat, aquest esforç col·lectiu ha de ser qualificat com a excepcional, ja que avui en dia no hi ha res més dur que renunciar a sociabilitzar-se, sortir a passejar o fer esport a l’aire lliure, per exemple. No obstant això, malauradament, no tothom participa en l’erradicació de la Covid-19, ja que existeixen persones incíviques, “mala gent” com diria un ministre molt mediatitzat aquestes darreres setmanes. Aquests ciutadans, encara que siguin pocs, han decidit no respectar el confinament i posen en perill el futur desconfinament de tota la població. I ho fan de moltes maneres: sociabilitzant-se, sortint a passejar quan no hi ha cap necessitat imperativa o fent activitats que poden implicar un risc per a la seva salut i la intervenció dels serveis sanitaris, com ara BTT, trail running o esquí de muntanya. El problema rau en el fet que aquestes persones ho fan amb total impunitat, ja que malgrat que hi hagi un control per part de les autoritats no s’ha previst la imposició de sancions (i el fet de quedar-se a casa reposa de moment sobre una recomanació feta a la població, no sobre una ordre prescriptiva). Al meu parer, si cal lloar l’obediència de la major part dels ciutadans (ja que qui segueix les recomanacions també lluita contra el virus), caldria buscar fórmules per castigar els que desobeeixen durant la crisi sanitària, ja que posen en perill l’esforç fet pels altres, i sense sanció aquestes conductes es multiplicaran en el futur.
  • #11 Pep
    (10/04/20 01:48)

    Jo estic fent com tothom , tancadets amb una nena de 2 anys.

    I sincerament no crec que sigui CAP cosa dolenta demanar que ens deixin sortir a veure el sol

    Sigui 15 minuts, esglaonats, sols, per horaris...

    Jo personalment no sé si es una bojeria el que dic, pero crec que el ministeri de salud jo tindria que valorar, i si escau permetre-ho

    Respondre
  • #10 Caed
    (10/04/20 00:20)

    D'eclarar l'estat d'alarma respondria a una necesitat sanitaria. Els que ho compareu a una dictadura com si fos Andorra similar a Corea del Nord per limitar la mobilitat i llibertat de les persones, no se que teniu al cap. Al final són tot excuses, en altres èpoques de la histira com la segona guerra mundial, hi havia persones que s'amagaven en zulos durant messos. Sense llum, ni internet, ni televisor, ni telèfon ni res. Hi avui en dia hi a persones que no aguenten ni 5 dies tancats al xalet.

    Respondre
  • #9 Yo
    (09/04/20 19:06)

    Llevo como la mayoría 27 días en mi casa, solo he salido 3 veces a comprar y el resto de compras online (en Andorra hay buenos y rápidos servicios de entrega) desde Anyòs veo como los días de sol salen mas coches que otros días y desde mi balcón veo el camino del rec (cerrado) con gente paseando o corriendo. Mis vecinos salen casi cada día a pasear los 3 por la montaña porque la niña se a aburre en su ático de 230m2. Y me da rabia? Si, pero allá ellos. Siento orgullo de ver como mis hijos mi marido y yo cumplimos lo que nos han pedido; en mi casa me siento segura y a salvo. Llego a la conclusión que hay mucha gente que no solo es egoísta sino que ademas disfruta y necesita correr riesgos innecesarios. Lamento que no sean más flexibles las medidas pero también sé leer y reconozco que la precariedad sanitaria en Andorra es seria (1 hospital, 100 camas; 20 respiradores) y más de 76mil ciudadanos. Es solo cuestión de educación, solidaridad y sentido común. En peligro de extinción. Ánimos

    Respondre
  • #8 Les set claus
    (09/04/20 13:21)

    Espero que quan tot això acabi, si acaba, es depurin responsabilitats polítiques i sanitàries per la incompeténcia supina de les nostres autoritats.

    Respondre
  • #7 Imma R.
    (09/04/20 12:50)

    Gent per Av Tarragona...Res que no hi ha manera! Padrins i no tant padrins segueixen prenen'nos el pel a t@ts

    Respondre
  • #6 Marc
    (09/04/20 12:23)

    Sóc biòleg. Crec que la presona qué fa esport de risc és incívic perquè mobilitza un recurs sanitari en cas d'accident. Però també penso que sortir a passejar de manera individual o com a molt un nen petit amb un dels pares guardant distàncies, no sociabilitzan, portant mascaretes per protegir als demés hauria d'estar permés. El problema és que molta gent no ha entès aquestes mesures simples. A qui no se li ha atançat massa algú a la cua del super o de la farmacia? Tot plegat és complicat de gestionar....

    Respondre
  • #5 Sebastian Thomas
    (09/04/20 11:48)

    Estic totalment d'acord amb els dos comentaris anteriors, són sacrosantes veritats.

    Respondre
  • #4 Ramon
    (09/04/20 11:18)

    Estic totalment d acord amb els vostres comentaris. Hi ha gent que surt cada dia a fer compres, etc... Però aquests són incívics ???
    Altres països deixant sortir a passejar, aquí ho volem castigar. Mirem més el que fan els països del nord i no ens mirem tant que està fent Espanya

    Respondre
  • #3 Eva
    (09/04/20 10:15)

    Fer cua per comprar mascaretes el primer dia no es incivisme, es ESTUPIDESA! 
    I una cosa no treu l altra, estic d acord amb el Gregori, ara es moment de ser solidaris pel bé comú. I ho diu algú que es mor per sortir a la muntanya?

    Respondre
  • #2 LLuis
    (09/04/20 10:15)

    Passejar si és que una activitat imperativa , igual que l'alimentació , que pot ser s'hauria d'organitzar per trams horaris , com havia comentat ja anteriorment alguns països estimulen sortir a passejar durant el confinament i la seva ratio de baixes per coronavirus segons la mida de la població és inferior a Andorra . A falta de vacuna necessitem tenir una resposta immunològica pròpia , i una alimentació correcta i passejar és bàsic per estimular el sistema inmunitari.

    Respondre
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts