Les set claus

Coronabons d'Andorra

Per finançar les ajudes a empreses i famílies l’estat podria emetre Coronabons

Creat:

Actualitzat:

La crisi sanitària de la Covid-19 ha fet confinar la població a casa, i tancar la majoria dels negocis, cosa que ha creat una crisi de demanda que atura l’economia. L’FMI estima que cada mes d’aturada el PIB baixarà un 3%. (2-3 mesos, equival a una caiguda del PIB del 6%-9%).

En el capítol de males notícies, l’economia Andorrana es troba poc diversificada i és molt dependent del Turisme i Comerç.

En el capítol de bones notícies, Andorra és un país petit, amb capacitat de reacció, poc atur, i baix endeutat, 44% sobre el PIB. Això dona espai per prendre mesures.

Tot i estar poc endeutats, som un país petit, per la qual cosa cada decisió s’ha de prendre basada en el principi de la corresponsabilitat.

Aquest repartiment d’esforços entre empreses, treballadors i institucions públiques s’ha de fer també des dels principis de proporcionalitat i progressivitat a la capacitat de cadascú d’ajudar al país a sortir de la crisi.

Els empresaris han d’assegurar els llocs de treball, amb el cost que tindrà sobre els seus resultats; els treballadors hauran de donar dedicació, flexibilitat, productivitat i comprensió per ajudar les empreses, i les institucions públiques hauran d’ajudar les famílies més desafavorides amb subsidis temporals, però també haurà d’ajudar les empreses amb aportacions directes a alliberar-les d’haver de suportar soles el pes de les seves despeses fixes si volem que mantinguin els llocs dels treballadors.

L’objectiu és preservar el major nombre d’empreses, que mantinguin el major nombre de llocs de treball perquè quan acabi aquesta situació percebin un sou que els permeti consumir, i reiniciem la roda de l’economia.

Finalment l’estat s’haurà d’endeutar, i podria emetre Coronabons d’Andorra, que s’hauran de pagar amb un increment temporal i finit d’impostos, però és un preu que tothom entendrà si en aquesta hora de necessitat l’estat Andorrà ens estén la mà i ens presta la seva ajuda.

tracking