x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

Història del 25 de març

Actualitzada 27/03/2020 a les 11:05
    Denisa Font Torres
Segons la religió catòlica, el 25 de març és l’anunciació de la Mare de Déu (l’àngel es va dirigir a Maria).
Des del segle passat, cada 25 de març se signava l’arrendament de la propietat als masovers.

El 25 de març del 1939 va caure una gran nevada a Andorra. Al forn de Canillo hi havia 2 metres de neu i a la plaça d’Encamp, 45 pams! Els pagesos de Canillo no van poder pujar a donar menjar el bestiar a les bordes de Mereig fins al cap de dos dies.
El mateix any 1939 hi va haver una gran tragèdia al departament de l’Arieja, a vora l’Ausat. Estaven construint un pantà a Izourt. Els treballadors eren majoritàriament italians, però també hi van anar quatre o cinc andorrans, concretament era gent de Canillo, entre els quals el meu pare i el meu oncle. Mentre treballaven, va baixar una gran allau, alguns italians es van poder confinar dins les barraques, on dormien i menjaven. Altres no van tenir tanta sort. Els andorrans en veure-ho van marxar corrents en direcció cap al primer poble. Van està dos dies caminant, fins que van arribar a Tarascó, morts de gana i de fred. Els van rebre i acollir molt bé. La meva mare va sentir la notícia per la ràdio i no va saber noves d’aquesta gent fins al cap de dos dies, després que un senyor de Cal Motxo va venir amb esquís des de les mines de Pymorens, on havia rebut un telegrama informant que els andorrans estaven tots sans i estalvis.

Any 2020, 25 de març, el món està vivint una gran pandèmia, una guerra biològica. Al llarg dels anys de pandèmies n’hi ha hagut moltes, causant víctimes arreu del món. Esperem que aquesta es pari al més aviat possible, però per això hem de fer cas a les recomanacions. Queda’t a casa! Queda’t a casa, per després poder tornar a admirar la bellesa de les nostres valls, de les nostres muntanyes. Desitjo que la vida torni al més aviat possible a la seva normalitat.
De ben segur que no serà fàcil però tinc l’esperança que tots haguem après una lliçó positiva d’aquesta situació. Valorem el que tenim, valorem el nostre planeta, valorem la vida!
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts