Foc i lloc

Queda't a casa

Tots plegats hem de contribuir a superar la crisi

Creat:

Actualitzat:

Quan s’intenta controlar una pandèmia sempre es té la sensació que s’arriba tard i que s’hauria pogut fer més. En aquests casos l’anticipació és fonamental per encarar la infecció, no evita el contagi però sí l’expansió massiva. La primera lliçó que s’extrau de la crisi provocada per la Covid-19 és que per superar una situació crítica és fonamental tenir una sanitat pública forta. Les mesures adoptades per Govern per afrontar l’emergència sanitària, en col·laboració amb l’epidemiòleg Oriol Mitjà, que recomanen el confinament a casa, han de tenir el suport i la col·laboració de tots plegats, per evitar el col·lapse del sistema sanitari i disminuir al màxim la morbiditat. Oriol Mitjà, un dels investigadors més prestigiosos de Catalunya, és partidari del confinament total, l’única estratègia que, al seu criteri, atenua els efectes negatius que d’una altra manera es podrien allargar i tenir efectes més nefastos, tant des del punt de vista sanitari com econòmic.

Les dimensions del territori i el nombre d’habitants fan més efectiu el control que es pugui exercir. El país només és accessible per carretera a través dels dos punts fronterers; la geografia, en aquest cas, juga a favor de l’aïllament davant d’altres territoris més permeables. Malgrat que Andorra ha mostrat una por històrica al tancament fronterer, especialment quan ha estat decretat per Espanya o França, en aquesta ocasió ha estat vital per frenar la mobilitat que s’ha reduït a la frontera espanyola en un 93%, a la francesa en un 90% i a l’interior en un 78%.

Davant la situació que pateixen els països de l’entorn, hem de comptar amb els propis recursos sanitaris i ser el màxim d’autònoms. Cal fer costat a les normes que Govern ha adoptat pel que fa a l’àmbit sanitari amb la finalitat de mitigar els efectes del contagi. Aquestes normes, per la seva efectivitat, requereixen la nostra col·laboració; l’objectiu és evitar nous contagis, l’única manera que ningú quedi desatès en cas de necessitat. Per tant, romandre a casa, evitar les sortides innecessàries i actuar amb responsabilitat són la clau per superar la crisi. Els que en aquestes circumstàncies permeten el funcionament del país corren riscos per tots nosaltres; no cal ampliar la llista dels que s’hi exposen i menys d’una manera inútil.

tracking