TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Foc i lloc

Tornem a remoure la consciència

Les notícies que ens arriben a través dels mitjans de comunicació ens aporten informació per reflexionar

Creat:

Actualitzat:

Avui la meva reflexió té l’objectiu de remoure la consciència dels ciutadans. Aquesta és la lluita que estem afrontant envers el coronavirus, ja no com a país, sinó com a ciutadans del món.

Se n’ha parlat molt. Se’n parla i se’n parlarà durant dies, sobretot per demanar responsabilitat als ciutadans. Però costa. Costa canviar hàbits. Costa que els ciutadans entenguin la magnitud del problema.

Vull agrair molt la responsabilitat del Govern en un moment en el qual s’han de prendre decisions molt complicades. I també vull agrair la transparència, l’acció i reacció en funció dels esdeveniments. Aquest és potser un dels desafiaments més importants que estem afrontant, i per això cal ser responsable.

A la vida, sempre hem de ser responsables. Però més quan els nostres actes poden perjudicar els altres.

No tenim forma de protegir els grups de risc si no és seguint les recomanacions de les autoritats, i aquesta és una de les grans responsabilitats que tenim com a ciutadans per evitar el col·lapse del sistema sanitari.

Un col·lapse que pot afectar pacients amb problemes greus que no tenen res a veure amb el coronavirus.

Corren moltes notícies, algunes certes i que cal seguir. I d’altres enganyoses i que generen falses expectatives que confonen els ciutadans.

Segons l’article The Incubation Period of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) From Publicly Reported Confirmed Cases: Estimation and Application de la revista Annals of Internal Medecine, les mesures d’aïllament de 14 dies que proposen les autoritats són les correctes.

Per tant, qui pugui que es quedi a casa. No hi estem acostumats, ho entenc. Costa quan fa bon temps o tenim un ritme d’activitats diàries. Però cal fer l’esforç. Un esforç col·lectiu per lluitar contra aquesta pandèmia.

Vull insistir en alguna de les recomanacions. Rentar-se les mans sovint. Utilitzar el colze quan s’esternuda. Controlar-se la temperatura de forma diària i, si pot ser, dos cops al dia. Evitar sortir de casa si no és per comprar aliments, fàrmacs, o bé les persones que hagin de continuar treballant. Evitar estar en contacte amb vells si no és estrictament necessari.

I, per si se m’ha oblidat, cal rentar-se les mans sovint.

tracking