Paraula i vida

Quaresma, temps de conversió!

El cristianisme exigeix més justícia, i més fraternitat entre els homes

Creat:

Actualitzat:

Què és la religió? Entre moltes altres coses, és aquest gran lligam que intentem descobrir, acceptar, conrear, assimilar i gaudir entre Déu i nosaltres. Però és això suficient? Per descomptat que no. Tractant-se de la nostra religió cristiana, no és suficient acontentar-nos en dir: admeto i crec en Jesucrist. Donat que Jesucrist era Déu fet home, que va viure entre nosaltres, cal seguir el seu exemple i en conseqüència: viure amb Ell i com Ell.

La conversió d’una empresa, sobretot quan fa aigües, no consisteix solament en un rentat de façana o en un canvi de tècnica per tirar endavant el seu producte. El secret del seu èxit resideix en alguna cosa més fonamental: ha de ser fidel als seus principis fundacionals. Ha de tirar endavant, més enllà de la tècnica, formes i estils de la seva producció. I per cert, si vol ser combativa i competitiva, amb qualitat creixent.

En la vida cristiana pot ocórrer alguna cosa molt semblant. Podem quedar-nos en uns mínims, tan mínims, que la resultant sigui una vida light i sense cap diferència amb el que veiem o escoltem pel carrer. El cristianisme no només predica i exigeix l’amor de Déu. A més a més exigeix una major justícia, i una major fraternitat entre els homes.

Sempre és més fàcil parlar simplement d’un Déu que estima molt, que no pas exigir-nos a nosaltres mateixos l’estimar com Ell ens ha estimat en la persona de Jesucrist.

Sempre resulta menys profètic presentar un rostre liquat de la fe que un color marcat pels drets humans, la pobresa o les benaurances. Què fem llavors? La conversió sempre serà l’assignatura pendent de la qualitat de la nostra vida cristiana. O hi ha conversió o podem concloure que ens estem fent a la nostra mida una versió diferent de l’Evangeli.

“Mestre, que bé que s’està aquí”. Per sentir alguna cosa tan difícil com el benestar intern i extern necessitem buscar “Tabors” que ens converteixin en persones noves. Cal tenir experiències personals on el vestit de la nostra vida i de les nostres actituds tinguin una palesa llum del secret íntim que tots portem dintre del cor: la presència de Déu i cridats a ser profetes o altaveus de l’Evangeli. Cadascú, allà on viu, ha de donar el seu peculiar color a la seva vida cristiana.

Necessitem cristians convençuts. Homes i dones cridats a participar de la missió de Jesús: “aneu per tot el món”.

...Ens quedem amb una frase del Papa Francesc que ens va molt bé per a aquest temps de Quaresma: “La societat necessita més les nostres obres que les nostres paraules.”

tracking