Foc i lloc

CEB o FMI?

Quin banc ens aporta més beneficis?

Creat:

Actualitzat:

Com a partit polític amb vocació de govern, tenim l’obligació de presentar alternatives que puguin ser millors i menys costoses que les que l’actual majoria de la dreta vol presentar-nos respecte a l’adhesió d’Andorra a l’FMI.

Des de fa unes setmanes treballem en l’anàlisi de tots els beneficis que pot comportar l’adhesió d’Andorra al Banc Europeu de Cooperació (CEB) adscrit al Consell d’Europa, organisme del qual Andorra ja forma part. Per això, amb el conseller general Jordi Font, ens vam reunir el passat dimecres a París amb la vicegovernadora del banc i responsable de projectes, la Sra. Rosa Maria Sánchez-Yebra. El CEB és un banc especialitzat en la preparació, el finançament i el seguiment de projectes que tenen un impacte positiu sobre les societats. Assessoren i financen projectes per al conjunt de l’Estat.

Les tres principals reticències que tenim des del PS envers l’FMI són: en primer lloc l’elevat cost que aquest tindria envers els 3,1 M€ que costaria l’ingrés al CEB. Entrar a l’FMI suposaria com a mínim multiplicar per quinze aquest cost.

En segon lloc, la pèrdua de sobirania que comporta l’adhesió a l’FMI. Perdríem absolutament el control sobre la política financera, fiscal i pressupostària de tot l’Estat quan l’FMI ofereix finançament en cas de fallida de l’Estat; que ho preguntin, per exemple, als grecs o als nostres conciutadans d’origen portuguès.

Després de la reunió, des del PS estem convençuts que l’adhesió al CEB és la fórmula idònia que en aquests moments el nostre Estat pot tenir per buscar finançament per a projectes de gran rellevància com poden ser l’habitatge, la mobilitat i temes mediambientals sense perdre en cap moment la nostra sobirania.

Com veuen m’he referit en tot moment a l’Estat i no al govern: aquest organisme ens permet obtenir finançament per al govern, comuns i per la resta d’entitats públiques.

Celebrem que el Govern, a través del seu ministre portaveu, cregui que la nostra proposta pot ser un element destacat a estudiar. Esperem que aviat en puguem parlar en seu parlamentària per treballar conjuntament en una adhesió tan positiva per als nostres ciutadans.

tracking