Foc i lloc

Eleccions americanes i futur del planeta

Són ells, que acabaran de decidir per tots nosaltres.

Creat:

Actualitzat:

El pròxim 3 de novembre, com cada 4 anys, termini també tradicional a casa nostra, els ciutadans americans es veuran cridats a les urnes per, o bé confirmar el seu vot del 2016, o bé designar un successor al President Trump. En aquell moment, semblava del tot impensable que aquest empresari pogués aconseguir la victòria, després d’una campanya que havia posat en relleu la vacuïtat de les seves propostes i la brutalitat, almenys verbal, del seu comportament. Però, els electors, ajudats pel sistema de computació dels sufragis, varen decidir confiar en ell i li van oferir les regnes de la primera potència mundial. Val a dir que durant el seu mandat no va canviar la seva manera de fer i va continuar actuant amb la mateixa dinàmica populista.

Avui dia, cap politòleg s’aventuraria a pronosticar la seva derrota durant els propers comicis. La bonança de l’economia americana i el suport sorprenent però indiscutible del partit republicà, que s’acaba de demostrar al Senat al rebutjar la petició d’impeachment formulada per la Cambra de Representants, li acorda un avantatge que no es pot passar per alt.

El partit contrari encara no ha decidit la persona que portarà les seves esperances. Setmana rere setmana, s’estan celebrant les diferents assemblees territorials en vistes d’aquesta designació. Ara per ara, el senador Bernie Sanders, que no dubta de qualificar-se de socialista, malgrat l’impediment que això representa allà, encapçala la carrera. La irrupció de l’antic alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, influirà certament en un resultat que, avui, sembla orientar-se cap a una esquerra inspirada per la socialdemocràcia europea, ideologia fins ara rebutjada del tot per l’elector yankee.

En tot cas, al novembre, sigui quin sigui l’elegit del camp demòcrata, s’oposaran frontalment dos estils de fer política, però també i sobretot dues concepcions de la societat americana, tant pel que es refereix a la política interna com a la internacional. I la decisió del poble americà ens afectarà a tots, en particular pel que implica per molts dels temes que ens preocupen, tal com, a tall d’exemple, la lluita contra l’escalfament climàtic, de gran importància pel nostre futur comú.

tracking